image/svg+xml

Berend Schrijver: 'We hebben er een zuiver weidebedrijf van gemaakt'

Verhaal

Berend Schrijver: 'We hebben er een zuiver weidebedrijf van gemaakt'

Plaatje bij verhaal: machinaal_melken_aan_de_melkwagen_met_een_electrische_motor_voor_de_aandrijving_van_de_vacuumpomp._het_melken_gebeurde_op_een_verharde_plek_bij_boerderij_de_oude_mars.jpg

'Toen mijn ouders in 1959 op De Oude Mars kwamen te wonen en de pacht overnamen, kwam ik bij het bedrijf in. We hadden 35 hectare grond. Een deel daarvan was bouwland, maar daar maakten we al snel grasland van. Je had in die tijd nog allemaal hooi als voederwinning. In Dalfsen hadden we al een hooiventilator in de hooiberg. Door de ventilator droogde het hooi wat na in de hooiberg en kon je op het land wat sneller werken. Op die manier was je minder afhankelijk van het weer. In Zwolle hebben we ook direct een hooiventilator gekocht. Gras inkuilen bestond nog niet, tenminste niet in het voorjaar. Dat kwam pas op na de komst van het landbouwplastic. M’n vader had in 1958 in Dalfsen al een trekker gekocht. Die ging ook mee naar Zwolle. En de familie die hier eerst op de boerderij zat, had al sinds het begin van de jaren vijftig een melkmachine. Toen kwamen die dingen zo’n beetje op. In de zomer molken we met een weidewagen, waar de melkmachine op bevestigd was. Alleen functioneerde het toen nog niet zo optimaal als tegenwoordig. De koeien werden altijd nog nagemolken met de hand.

Bij de boerderij zat een groot woonhuis die we na ons trouwen in tweeën gedeeld hebben. Een deel voor mijn ouders en een deel voor Annie en mij. We woonden toen dus gezamenlijk op de boerderij. De bedrijfsvoering ging in goed overleg met m’n vader, maar je houdt natuurlijk altijd het generatieverschil. In 1969 namen wij de boerderij volledig over en gingen mijn ouders weer terug naar de oude boerderij in Dalfsen. De dubbele woning werd daar toen vergroot. De tien fokzeugen die nog op De Oude Mars waren, hebben we toen verkocht. Zo hebben we er een zuiver weidebedrijf van gemaakt. In 1959 waren we met zo’n dertig koeien begonnen, maar we hadden de oude grupstal al snel zodanig veranderd dat er plaats was voor vijftig of zestig koeien. Er is toen ook een mestketting geplaatst. Nadat we in 1977 een ligboxenstal plaatsten, hadden we ruimte voor honderd koeien. Zo zijn we geleidelijk aan gegroeid.

‘s Ochtends begonnen we om half zes te melken en ‘s avonds rond vijf uur. Tegen zeven uur was je dan klaar. Tussendoor deden we al het werk dat gebeuren moest. We hadden er altijd een vaste hulp bij. Mijn vader indertijd in Dalfsen ook al. Het dienstverband op de boerderij was altijd van 1 mei tot de eerste van mei in het volgende jaar. Wanneer er van beide kanten een goede sfeer was, werd in de winter het dienstverband voor het volgende seizoen altijd al weer geregeld. Vaak ging dat gepaard met een loonsverhoging, omdat de hulp weer een jaar ouder was.

Trefwoorden:Bedrijfsovername, Familie, Bedrijf, Melkvee, Inwoning, Project Streekcultuur
Periode:1950-1980
Locatie:Zwolle
Thema's:Bedrijfsovername, Inwoning, Melkvee

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.