image/svg+xml

Ben Kaptein: 'Diagnoses stellen ging mij niet gauw mis'

Verhaal

Ben Kaptein: 'Diagnoses stellen ging mij niet gauw mis'

Plaatje bij verhaal: kippen.jpg

'Bij de CAVV van de ABTB in Almelo hadden ze een voorlichter nodig voor het pluimvee. Zo kwam ik in 1959 bij de coöperatie. Ik zat met twee andere collega’s op de afdeling voorlichting. De eerste jaren moest ik heel veel pluimvee selecteren en enten. Praktisch ieder bedrijf had in die jaren nog pluimvee. Later kwam ook de mestkuikensector opzetten. Ik ben er heel wat nachten uit geweest om kuikens te laden. Dat was een service van de coöperatie als voederleverancier. Het hoorde gewoon bij mijn werkzaamheden.

Ik kwam veel bij de boeren. Ik sprak met ze over welke voeding het beste bij hun dieren paste en over de mogelijkheden van kruising. Dat verschilde per bedrijf. De witte leghorn was het meest gangbaar. Die hadden als nadeel dat ze kunnen vliegen. Als je ze kortwiekte, waren ze wel geschikt om te houden. Door ze te kruisen met andere rassen, werden ze minder vluchtig. De boeren vroegen mij ook om de kuikens te enten tegen pokken en difterie. Dat moest bij alle jonge kippen gebeuren voordat ze aan de leg kwamen. Verder kapte ik snavels of plaatste kippenbrillen, een plaatje dat door de neus ging, tegen het pikken. Dat deden we vaak op zaterdag, als de boer er een paar mensen meer bij kon krijgen.

We hielpen veel bij selectie. Als je een toom kippen hebt en de productie wordt lager, belde de boer op met de vraag of je kon komen kijken. Ik zag dan al gauw of het een kwestie was van rui, ziekte of van ouderdom. Aan de kleur van de kam kun je vaak al heel veel zien. Afhankelijk van de situatie gaf je advies om bepaalde dieren uit te selecteren. Al die dieren moest je door de hand laten gaan. Als de productie terugliep, hadden ze vaak last van coccidiose of van wormen. Ik heb altijd belangstelling gehad voor dierziektes. Ik kon vrij goed diagnoses stellen. Dat ging mij niet gauw mis.'

Trefwoorden:Landbouwvoorlichting, Kippen, Project Streekcultuur, Bedrijf
Periode:1960-1995
Locatie:Twente, Almelo
Thema's:Kippen, Landbouwvoorlichting

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.