image/svg+xml

Antoon ten Den: 'Als je bang voor een stier bent, loopt het verkeerd af'

Verhaal

Antoon ten Den: 'Als je bang voor een stier bent, loopt het verkeerd af'

Plaatje bij verhaal: 26_pa_wim_met_stier_stierhouderij_apenhuizen.jpg

'Ik was nooit bang voor stieren. Als je bang bent, loopt het verkeerd af. Wij hadden van jongs af aan eigen stiertjes. Dus ik was ermee vertrouwd. Bij de KI liepen de stieren vrij door de stal, maar je kon ze vast zetten met een touw aan de neusring. Een enkeling moest je van je af houden. Zodra ze je aanraakten, gingen ze door. Die hield je vast met een stok met een haak eraan. Van zo’n stier heb ik wel eens een dreun gehad, toen ik hem de stal in wilde leiden. Op de stierenkeuring deed hij hetzelfde bij de stierenverzorger. Ik liep erachter en nam de stier gauw over. Het bestuur en de aankoopcommissie stonden erbij. “Ruim hem maar gauw op”, zeiden ze.

Het is ook wel eens verkeerd gegaan, zoals met een knecht van Van Rossum in Pleegste. We hadden alles klaar en zaten op kantoor. Ineens was er een lawaai! Die kerel schreeuwen. Hij was aan het afmesten in de stal toen er een stier los kwam. De stier drukte hem in een hoek. Hij had geluk dat hij net boven de horens bleef. De stier schuurde hem langs de muur op en neer. Wij waren er al snel bij en konden de stier afleiden. De man had wel wat beschadigingen, maar daar is het bij gebleven. Stieren in de wei zijn veel gevaarlijker, vooral als de hele kudde drachtig is. Dan wordt hij wat kriegelig omdat hij niets meer te doen heeft.   

In het voorjaar was er een stierenkeuring in Raalte. Toen Overijssel en Gelderland samengingen was de keuring in Zutphen. We gingen er heen met een stuk of wat stieren. Ik moest Gustaaf eens voorleiden aan de jury. Dat was geen gemakkelijke stier. We hielden hem vaak met z’n tweeën in bedwang. Maar op een keuring wil dat niet. Dan toont zich de stier niet. Stieren moeten goed stappen met de kop fier overeind. Ik wilde hem wel mooi laten stappen. Dus ik ben achterstevoren voor hem gaan lopen en keek goed achterom of er geen stront lag waarover ik kon uitglijden. Ineens kreeg ik toch nog pats, een tik met de horens over de rug. Wel verdorie! Hij kon het niet laten.'

Trefwoorden:Fokkerij, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1950-1990
Thema's:Fokkerij

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.