image/svg+xml

Zeeuwen in het Land van Vollenhove

Verhaal

Zeeuwen in het Land van Vollenhove

Plaatje bij verhaal: pb009887.jpg

In de bevolkingsregisters is na te gaan waar iemand geboren is. Drie mannen uit Koudekerke komen naar het Land van Vollenhove.

Migratie is van alle tijden. Mensen zijn op zoek naar werk of verhuizen vanwege een huwelijk. Vanuit het Land van Vollenhove verhuizen er ook inwoners naar Zeeland al komt dat maar mondjesmaat voor, zij zijn terug te vinden in het project Zeeuwen Gezocht en dan als zoekterm één van de voormalige gemeenten als zoekterm opgeven. Veelal komen zij op schepen terecht.

Omgekeerd komt het ook voor dat Zeeuwen verhuizen naar het Land van Vollenhove. Dat er drie mannen uit een heel klein dorp in het zicht van Middelburg komen is wel bijzonder.

Het gaat om Cormelis Reijnierse geboren op 17 maart 1872 in Koudekerke. Reijnierse is Nederlands Hervorm predikant in Stad Vollenhove en komt vanuit het Zeeuwse Kattendijke op 13 juli 1907. Reijnierse blijft op een maand na elf jaar in Stad Vollenhove staan, op 14 juni 1918 gaat hij naar Vorden. Misschien is hij gedurende deze periode één van de Provisoren van het Hervormd Groot Burger Weeshuis geweest, datis dan weer na te gaan in de notulen van de gemeenteraad van Stad Vollenhove.

De tweede predikant is Nocilaas Johannes van 't Hooft geboren op 20oktober 1878 in Koudekerke, hij komt van Vlaardingen en wordt op 8 september 1904 predikant in de Nederlands Hervormde kerk in Kuinre. Vanaf de kansel van de kerk zal hij menigmaal de schepen hebben gezien die in de kerkzaal hangen en er aan herinneren dat Kuinre aan de zee ligt en handel drijft. Net zoals een deel van de beroepsbevolking van Vlaardingen afhankelijk was van de visvangst op zee.

Peter de Buck is de derde predikant, hij is geboren op 23 november 1866 en komt op 18 november 1898 naar de Nederlands Hervormde kerk in Giethoorn. De Buck heeft het Zeeuwse land verlaten nadat hij eerst in Oostkapelle op Walcheren en aan de voet van het duin heeft gestaan. Deze predikant gaat op 20 maart 1905 naar Leeuwarden.

Alleen de Buck en Van 't Hooft hebben enkele maanden gelijktijdig in het ambt in het Land van Vollenhove gestaan, of zij elkaar ontmoet zullen hebben is de vraag. Misschien op een kerkvergadering waar zij als afgevaardigden naar toe zijn geweest, maar het is mogelijk dat zij via krantenberichten op de hoogte waren van de Koudekerkse ,,roots" en een preekbeurt ruilden.

Hetzelfde is mogelijk voor Van 't Hooft en Reijnierse. Waarschijnlijk hebben zij samen wat langer in Kuinre en Stad Vollenhove gestaan en ook al lag Blokzijl tussen deze beide plaatsen in, die afstand hoeft geen bezwaar te zijn om onderling eens te ruilen.

Zodra de drie predikanten van Zeeuwse komaf het Land van Vollenhove weer verlaten hebben is hun verdere loopbaan moeilijker te volgen. De predikantborden in de verschillende kerken geven een mooi overzicht maar dat is tamelijk omslachtig. De predikantborden digitaliseren vergelijkbaar met Vele Handen is een betere optie.

Dan zijn er nog twee andere Zeeuwen:

Cornelis Lucas Conradus Willem Pické geboren op 10 september 1834 in Koudekerke, als beroep wordt Particulier opgegeven. Hij komt op 22 september 1854 in Steenwijkerwold en gaat op 27 oktober 1856 naar Duiven. De vermelding Particulier komt veel vaker voor in de Zeeuwse bronnen, laten we zeggen dat hij ongebonden was en geen officiëel beroep had.

En er is nog een Cornelia Sia van Noppen geboren op 28 juni 1854 de eerste vrouw in het rijtje, zij komt als dienstbode naar het Land van Vollenhove trouwt vervolgens met Lucas de Boer, timmerman in Steenwijk, en het hele gezin gaat op 13 augustus 1890 naar Amsterdam.

Zomaar een greep uit de vondst van twee projecten die mensen uit het verleden binnen handbereik brengen. Wat zij gemeen hebben met deze tijd is dat werk, wonen en gezin vaak de drijfveer zijn om de eigen stee te verlaten.

De laatste die ik zou willen noemen past echter niet zozeer in deze bijdrage alswel in Redders en Drenkelingen. Deze man was afkomstig van Zeeuws Vlaanderen. Het is beter om hem te noemen bij het daar afgebeelde huis.

Verhaal geplaatst: 15 februari 2016

Afbeelding: Beeldbank Zeeuwse Bibliotheek Middelburg

Periode:1898-1918
Locatie:Land van Vollenhove

Reacties

Hee wat leuk; Ik ondekte dit weekend inderdaad dat een van m''n voorvaderen van Vallenhove in Zeeland (St. Laurens) terecht is gekomen!
Algemeen door anoniem op 19 Dec 2016 om 10:02:37

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.