image/svg+xml

Tiny house avant la lettre

Verhaal

Tiny house avant la lettre

Plaatje bij verhaal: dsc01252.jpg

In 1900 werd dit huisje in Mariënkampen gebouwd.

Hoe zouden we anno 2018 het huisje op de foto omschrijven. Het meest in de buurt komt de omschrijving van een ,,tiny house". De definitie van een tiny house is dat het maximale grondoppervlak 60 m2 is. Omdat het een huisje ook een dak en daarmee een zolder(tje) heeft valt het net buiten dat begrip. Een tiny house is een gelijkvloershuisje, misschien is een dak als hier toegestaan, tenslotte wil je de reisrolkoffer niet altijd in de kamer hebben staan. De reisrolkoffer kan prima als opbergplaats van linnengoed worden gebruikt. Even omkeren als je op reis gaat en je hebt weer een koffer.  

Maar een ruim en gerieflijk arbeidershuis zal het naar hedendaagse begrippen nooit zijn geweest. Waarschijnlijk gedeelte ruimten: de woonkamer tevens de slaapkamer voor de ouders, de kinderen ergens bij elkaar gestopt. De keuken was tevens de voorraadkamer en een aparte badkamer annex toilet zullen onbekende verschijnselen zijn geweest. Hoeveel personen zullen er rond het vuur hebben gezeten om het een beetje warm te krijgen in de winter.  

Misschien was er zelfs nog een schuurtje voor een geit om een bijdrage te leveren aan de dagelijkse melkconsumptie en een beetje mest om de schrale grond van de moestuin te bewerken.

Huisjes als deze moeten er veel meer in de omgeving van het Heideveld in Steenwijkerwold hebben gestaan. Het Heideveld begint bij Ongeleg, dit huisje staat aan de rand van het Heideveld. In deze behoorlijk authentieke vorm is het misschien een van de laatste in het gebied. Iets verderop staat een vergelijkbaar huis maar met recht is dat al een huis in vergelijking met dit tiny huis om het begrip nog maar een keer te gebruiken. Verder staat er nog een in Dwarsgracht en is er enkele jaren geleden een verdwenen in Belt Schutsloot (onder de titel: ,,weemoed is wat rest" kwam dit huisje nog net in beeld en verhaal).  Wie nu in Belt Schutsloot zou gaan kijken wat er op de plaats is verschenen zal zich enigszins vertwijfeld afvragen of dit echt wel de juiste plek is van het oude verdwenen huisje.

Het huisje zoals dat hier in beeld is gebracht ziet er goed uit: goede rieten kap, misschien is het van binnen ook aangepast aan de wensen die heden ten dage aan wooncomfort worden gesteld. Maar een tiny huis is het en blijft het, ook al zit er een zolder(tje) op. 

Hoe de huidige bewoner woont zou aan het licht kunnen komen door aan te bellen. Maar de hamvraag zou best een gesteld mogen worden hebben we alles nodig wat in onze huizen is te vinden? Er passen geen 3.000 boeken in, in een vakbibliotheek moet dus grondig gesnoeid worden. Met poëzie en proza kan een e-boek een uitkomst zijn. Maar met het ontbreken van ruimte wil het niet zeggen dat het ontbreekt aan gezelligheid en sfeer. Waarschijnlijk zal de bewoner dat kunnen beamen. En schoonhouden is een fluitje van een cent.

bijdrage geplaatst: 6 augustus 2018

afbeelding: auteur

 

Periode:1900-2018
Locatie:Marijenkampen, NL, Marijenkampen, Marijenkampen

Reacties

Staat het te koop? Wil het graag kopen.
Algemeen door anoniem op 29 Aug 2018 om 17:45:13

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.