image/svg+xml

Ergernis over torenuurwerk Sint Clemenskerk Steenwijk

Verhaal

Ergernis over torenuurwerk Sint Clemenskerk Steenwijk

Uitglijden over een futiliteit of vasthouden aan een principe?

J.H. Tromp Meesters was raadslid in de gemeente Steenwijk en zoals er op het straatnaambordje staat: een bekend Steenwijker (1855 - 1908). Op 1 november 1895 werd de begroting voor het jaar 1896 besproken. In de verslagen van de raadsvergaderingen (waarvan de onderwerpen die op de agenda staan binnen afzienbare tijd ook terug te vinden zijn op de site van het gemeentearchief) komt naar voren dat J.H. Tromp Meesters met regelmatig het woord voert. Hij geeft en zoekt steun voor voorstellen die het College van Burgemeester en Wethouders aan de raad presenteert. Uit niets blijkt dat hij een felle debater is in de zin dat hij tot het uiterste wil gaan.

Wat hem wel erg hoog zit is dat het torenuurwerk van de Sint Clemenstoren het weer eens af laat weten. De wijzers staan met regelmaat stil en er is onderhoud nodig. Bij de bespreking van artikel 36 van de begroting brengt hij dat onderwerp in en vraagt aan het College of er in het eerste halfjaar een voorstel naar de raad kan worden gestuurd waarin staat wat er aan het torenuurwerk gedaan zal worden en wat de kosten daarvan naar verwachting zullen zijn. Een hele legitieme vraag.

Tromp Meesters wacht geduldig af of misschien iets minder geduldig en begint de drijfveer in hem strak gespannen te staan en lanceert hij daarom op 4 juli 1896 als een bliksemflits bij heldere hemel een motie. Een fenomeen. Wie de raadsnotulen over een langere periode ziet en leest weet dat er in die hele periode geen enkele motie is ingediend.

Eerst maar even de tekst van de motie:

,,De Raad der gemeente Steeenwijk; Overwegende dat, hij in zijn vergadering van 1 november 1895, Burgemeester en Wethouders opdroeg, om in de eerste helft van 1896, een voorstel te doen inzake het torenuurwerk in den toren;

Overwegende dat, Burgemeester en Wethouders de eerste helft van 1896 hebben doen voorbijgaan zonder hieraan gevolg te geven; Keurt deze wijze van handelen ten zeerste af"

en gaat over tot de orde van dag. Het zou interessant zijn om te weten of Tromp Meesters vooraf de burgemeester of op zijn minst de gemeentesecretaris op de hoogte heeft gesteld van zijn voornemen om deze motie in te brengen. Daarbij het eerste halfjaar is koud verstreken of het raadslid staat op en eist een reactie van het College. 

Als Tromp Meester hier solistisch te werk is gegaan en daar heeft het alle schijn van dan is de reactie van de burgemeester begrijpelijk. De voorzitter is enigszins ontstemd over het gebruik van dit (zware) middel en de gekozen bewoordingen. In de tekst spreekt hij namens de hele raad, hij refereert aan het raadsdebat van 1 november 1895 waarin hij als individueel raadslid een vraag stelt.

De motie voldoet aan de gestelde eisen en kan daarom in bespreking worden gegeven. Gaande weg de discussie past Tromp Meesters de tekst van zijn motie aan, de laatste zin wordt: ,,Wenst dat voortaan gehandeld wordt overeenkomstig genomen besluiten"  en gaat over tot de orde van de dag. 

Raadslid Middendorp voelt zich nog steeds voor een voldongen feit geplaatst en raadslid Rijkmans verlaat de vergadering. De motie wordt verworpen met 7 stemmen tegen en alleen de leden Spijkervet en Tromp Meesters stemmen voor.

De afloop is een gegeven waar Tromp Meesters slecht mee kan leven. Zij volgende actie is het schrijven van zijn ontslagbrief waarin hij bedankt voor zijn raadslitmaatschap. De raad neemt hiervan op 17 juli 1896 kennis.

Mocht u dus in Steenwijk naar het torenuurwerk van de Sint Clemenstoren kijken dan weet u welk verhaal er achter schuilgaat. op de afbeelding (wordt nog bijgevoegd) staat het mechanische torenuurwerk afgebeeld, dat is waarschijnlijk ook het onderwerp van het raadsdebat geweest en de steen waar Tromp Meesters uiteindelijk over struikelde. De contragewichten van het torenuurwerk bestaan ook uit twee veldkeiein die in de omgeving van Steenwijk zijn gevonden.

Dat er toch een straat naar hem vernoemd is zegt voldoende over de capaciteiten en de inzet van J.H. Tromp Meesters voor de gemeente Steenwijk. De periode als raadslid was een roerige episode msischien was hij ook geen raspoliticus. 

 bijdrage geplaatst: 6 april 2017

 afbeelding mechanisch torenuurwerk Sint Clemenstoren: auteur (moet nog worden geplaatst) 

interessant weetje: in mei 1892 werd de Greenwich tijd als nieuwe standaardtijd in Nederland ingevoerd. 

Trefwoorden:Torenuurwerk
Personen:J.H. Tromp Meesters
Periode:11/1895-7/1896

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.