image/svg+xml

De Boaz bank in Steenwijk

Verhaal

De Boaz bank in Steenwijk

Plaatje bij verhaal: boazbank_0.jpg

De landelijke Boaz bank had in de J.H. Tromp Meestersstraat in Steenwijk een eigen filiaal 

Een bank voor middenstanders ook in Steenwijk.

Meine Visser is een in Oosterzee geboren Fries. Zo'n honderd jaar geleden komt hij naar Steenwijk en woont dan aan de J.H. Tromp Meestersstraat 23. In het bevolkingsregister van Steenwijk staat iets opmerkelijks bij zijn beroep: directeur Boaz bank. Op de afbeelding staat het pand aan de J.H. Tromp Meestersstraat in Steenwijk.

Dat vraagt om uitgezocht te worden. De Boaz bank blijkt een landelijke bank te zijn geweest met een centraal hoofdkantoor in Utrecht maar met veel plaatselijke kantoren. Deze bank was er vooral voor de middenstanders. De bank heeft maar een relatief korte tijd bestaan misschien nog geen dertig jaar. Alle verplichtingen werden bij de fusie in 1927 door de Nederlandsche Middenstands Bank (NMB) overgenomen. Ook de NMB is inmiddels verleden tijd nadat deze bank is opgegaan in het ING concern. Wie nog geld van voormalige Boaz klanten zoekt zal dus bij de ING te rade moeten gaan.

Een aardig voorbeeld illustreert de kleinschaligheid van de bank. In Vianen werd een kantoor opgericht door de middenstanders, ook één van de plaatselijke bakkers was bestuurslid. De vergadering werd in de bakkerij gehouden en als vergadertafel diende een omgekeerde ton met een los blad er boven op. 

Omdat ik zelf nog niet eerder van de Boaz bank had gehoord nam ik de proef op de som bij enkele oudere Groningers, en één van hen bleek de naam nog te kennen. Dat kan omdat er in het noroden van het land verschillende kantoren zijn geweest, in de provincie Groningen in Grijpskerk en Uithuizermeeden, in Drenthe in de hoofdplaats Assen en in Overijssel: in Steenwijk en in Zwolle.

De naam Boaz intrigeerde mij, er vanuit gaande dat het geen afkorting is (maar dan hadden er in het bevolkingsregister wel puntjes gestaan zoals dat veelvuldig voorkomt bij de Leeraren van de R.H.B.S.). Ik kies voor de interpretatie van Boaz als persoonsnaam. Boaz speelt een belangrijke rol in het Oud testamentische bijbelboek Ruth waar hij landeigenaar en misschien wel grootgrondbezitter is. Hij hoeft in ieder geval niet zelf te werken maar heeft voldoende personeel in dienst die het werk tijdens het maai- en oogstseizoen voor hem doen.

Boaz is in dit bijbelboek een losser, dat wil zeggen dat hij niet vereffende schuld op zich neemt en vereffent. Bij een bankinstelling is dit ook van toepassing er wordt geld uitgeleend aan een middenstander die zich daardoor iets kan veroorloven in de vorm van een investering in of een uitbreiding van het bedrijf of met het aangevraagde en verkregen krediet een schuld elders af kan lossen.

De Boaz bak is vooral in het eerste kwart van de twintigste eeuw actief geweest en daarna opgegaan in de NMB. De naamsbekendheid is daardoor niet erg groot meer, inderdaad alleen nog bij ouderen de tachtigplussers die die naam wel eens hebben horen noemen.

Om bij Steenwijk te blijven op de Meppelerweg zat nog ee lokale bank: de Steenwijksche bank. Dat is een naam die je in deze plaats verwacht.

Verhaal geplaatst: 13 oktober 2015

Afbeelding: Woonhuis aan de Tromp Meestersstraat waar het filiaal van de BOAZ bank in Steenwijk was gevestigd.

Foto: auteur

 

Trefwoorden:Bankkantoor
Periode:1927
Locatie:Steenwijk

Reacties

Hallo, De heer Meine Visser waar u over spreekt was getrouwd met de zus van mijn overgrootvader. Mocht u meer informatie hebben dan heb ik interesse. Met vriendelijke groet, Christiaan Holwerda.
Algemeen door anoniem op 04 Nov 2018 om 18:38:17

Bedankt voor het maken van dit korte artikel. Ik was benieuwd geraakt naar de geschiedenis (de naam trok mijn interesse ;) ) en ben er nu dus achter. Ook erg leuk hoe de naam tot stand is gekomen.
Algemeen door anoniem op 12 Jul 2018 om 23:13:57

Dank voor uw reactie. De oudere persoon waar ik in mijn verhaal aan refereerde is een Groninger die de naam ook kende. Uw reactie is een bevestiging dat er meer filialen van deze bank op het Groninger land waren.
Algemeen door anoniem op 02 Mar 2016 om 17:40:13

Mijn opa ,G.J Smit, heeft in Uithuizermeeden gewoond. In de jaren 1920 was hij kassier van de BOAZ bank. Een oude fam foto van het huis waar hij woonde laat de voorgevel zien met naast de deur een plaquette (zwarte steen ) met daarin gegraveerd : kassier BOAZ bank
Algemeen door anoniem op 02 Mar 2016 om 17:31:54

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.