image/svg+xml

Boerderij aan de Looijersgracht

Verhaal

Boerderij aan de Looijersgracht

Plaatje bij verhaal: dsc05198_0.jpg

Een voormalig boerderijtje aan de Looijersgracht 42 in Steenwijk

Het boerderijtje op de foto moet ergens rond 1920 zijn gebouwd. Waarschijnlijk was het in de gemeente Steenwijk. Steenwijk lag als stad binnen de vesting. De Looijersgracht waar deze boerderij aan staat lag net buiten de vestingwal van de stad Steenwijk. Wat net niet te zien is op deze afbeelding is het hoogteverschil. De foto is genomen vanaf de J.H. Tromp Meesterssingel, de andere kant van de gracht en daarmee vanuit een hoger perspectief, vanaf de voormalige stadswal. Die natuurlijke scheiding geeft perfect de situatie van de stad en het omliggende land weer. De stad veilig binnen de vesting en de meenthe er buiten. De meenthe als gemeenschappelijk weidegrond van een aantal veehouders. Nu komt de naam nog terug in de wijk Oostermeenthe.

Een andere optie had kunnen zijn dat  Steenwijkerwold het hele gebied van de stad Steenwijk omsloot zoals bij Ambt Vollenhove, dat de hele gemeente Stad Vollenhove omsloot. In de provincie Overijssel waren nog een paar van die gemeenten die zowel een Ambt als een Stad kenden: Ambt en Stad Delden, Ambt en Stad Hardenberg en Ambt en Stad Ommen. In Gelderland is mij alleen Ambt en Stad Doetinchem bekend.

Maar terug naar de Looijersgracht in Steenwijk. Een boerderijtje, dat weten we omdat uit de bevolkingsregisters van Steenwijkerwold een van de eerste bewoners bekend is: Klaas Terwisscha, met als beroep Landbouwer. Twee vliegen in een klap:

1: dus toch Steenwijkerwold en 2: een plattelandsgemeente.

Op de foto is de oprukkende bebouwing van de stad al te zien, de Stationsstraat, Tramlaan en de omliggende straten zullen niet veel later zijn gebouwd.

Bewust noem ik het geen stadsboerderij. In een eerder onderzoek heb ik de definitie van een stadsboerderij alsvolgt omschreven: de boerderij staat in het stedelijk gebied en maakt deel uit van een aaneengesloten gevellijn. Daardoor valt de boerderij nauwelijks op in het straatbeeld. De meeste stadsboerderijen zijn na 1965 verdwenen, een mooi voorbeeld waar de stadsboerderijen als gebouw zijn blijven staan is de vestingstad Elburg. Ook al is er geen enekele stadsboerderij meer in gebruik het laat goed zien hoeveel stadsboerderijen er geweest moeten zijn.

Omdat Steenwijkerwold geen stad is geweest viel deze gemeente buiten het onderzoek, echter Stad Vollenhove kwam volop aan de orde.

Gelet op de omvang van het boerderijtje: woongedeelte in het midden en stalruimte aan de zijkanten moeten we ook niet de illusie hebben dat het hier om een grote boer gaat, waarschijnlijk had Klaas ergens een stuk land,wat koeien, schapen en misschien een moestuin bij huis. Landbouwers hadden doorgaans nog een tweede nevenfunctie omdat het boerenbedrijfje te weinig inkomsten bood. Dat tweede baantje kan van alles zijn geweest, los vast bij een andere landbouwer, op een fabriek.

Dat het beroep van Klaas als Landbouwer in het register staat geregistreerd brengt nog iets aan het licht. Nu zouden we zeggen Klaas is boer geweest. En juist dat beroep komt bijna nergens voor in een van de bevolkingsregisters, misschien honderd tot tweehonderd keer en dat steekt schril af tegenover alle landbouwers en veehouders.

Het woord boer moet dus veel later in zwang zijn gekomen.

Het pand Looijersgracht 42 staat te koop, zoals het bord aan het raam aangeeft. De makelaar omschrijft het als een pand ,,met mogelijkheden". Inmiddels zijn we een half jaar verder, het pand was vrij snel verkocht. De nieuwe eigenaar zag er voldoende mogelijkheden in om het te verbouwen en vervolgens weer door te verkopen. De verbouwing is in volle gang, de schuur links van de woning is weggehaald het dak is helemaal vernieuwd van binnen zal ongetwijfeld het nodige aangepast moeten worden. Maar dan is het ineens een mooie woning geworden op een bijzondere locatie.

  

Dit is het eindresultaat. De doorverkoop is geslaagd, de nieuwe bewoners hebben nog een tuinhuisje annex berging bij laten bouwen en de plantenbakken op de stoep maken het ,,af", het is inmiddels februari 2018. De boerderij is een nieuwe fase ingegaan als woonhuis.  

Trefwoorden:Vernieuwbouw
Locatie:Steenwijk

Reacties

De boerderij op de foto is niet de boérderij van Klaas Terwisscha. Die had zijn boerderij op wat nu Looijersgracht 28 is. Op de foto staat het huis van de fam. Nijdam. Tot voor een paar jaar woonde daar Henk Nijdam. Zijn broer Arie woonde aan het andere eind van de Looijersgracht.
Algemeen door anoniem op 13 Jul 2017 om 11:57:09

Was het huisje van mijn vader. Het doet me goed dat het niet gesloopt wordt. Ben heel erg benieuwd hoe het er van binnen uit komt te zien.
Algemeen door anoniem op 12 Sep 2016 om 14:09:08

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.