image/svg+xml

Bloemenzee tijdens Bloemencorso Vollenhove

Verhaal

Bloemenzee tijdens Bloemencorso Vollenhove

Plaatje bij verhaal: dsc08757.jpg

Jaarlijks worden er niet minder dan zeven Bloemencorso"s gehouden in het Land van Vollenhove: 5 voor ,,grote mensen" en tenminste 2 voor kleine mensen, de kinderen. Het kindercorso van Vollenhove werd op zaterdag 26 augustus gehouden, in Sint Jansklooster een week eerder. De wagens die met het grote corso meerijden worden niet groter, kunnen ook niet groter worden omdat ze toch over het parcours moeten kunnen blijven rijden. De opbouw torent inmiddels al boven menig huis uit. Het is ,,groot, groter, grootst" wat de klok slaat.

Bij het kindercorso is het allemaal een maatje kleiner maar daar geldt dan: ,, leuk, leuker leukst". Qua sfeer doet het kindercorso niet onder voor de grote broer. Het pleizer is er niet minder om. Kinderen die aan het eind van de schoolvakantie in vol ornaat worden gehesen om mee te doen aan het corso, de dierentuindieren van het Akkertien, de kaartclub van de Sint Martinusschool of de Voorpoort die ze ziet vliegen (kopfoto). Iets kleiner zijn de Zonnebloemetjes. Aan alles is werk besteed om het kindercorso weer tot een succes te maken.

De oorsprong van het Bloemencorso  gaat in ieder geval terug tot 1905, toen werd er met versierde praalwagens door Stad Vollenhove gereden. Vanaf dat moment is er vrijwel onafgebroken eind augustus een corso gehouden. Niet helemaal duidelijk is wanneer het kindercorso daar aan toegevoegd is. Niet helemaal toevallig is de datum eind augustus: de dahlia's zijn volop te krijgen en het was tot 1948 de datum waarop de verjaardag van Koningin Wilhelmina werd gevierd. Een mooi moment om aan het eind van de zomer en het begin van de herfst en de donkere najaarsperiode letterlijk de bloemetjes even buiten zetten. 

Behalve in Vollenhove wordt dat ook gedaan in Belt Schutsloot, Dwarsgracht, Giethoorn en het eerder genoemde Sint Jansklooster.  Met de kindercorso's mee gerekend zeven corso's in een paar weken tijd. In een relatief klein gebied van het Land van Vollenhove. Nergens anders in Nederland zijn zoveel Bloemencorso's te vinden. Drenthe heeft Eelde, Noord Brabant heeft met Valkenswaard en Zundert ook een naam op te houden. In het Westland vaart het meerdaagse fruitcorso op een vrijdag en zaterdag in augustus.  

In het voorjaar, april,  rijdt het grote corso in de Bollenstreek tussen Noordwijk en Haarlem op een zaterdag. De hele pracht en praal van de Keukenhof trekt dan voorbij. 

Maar er zijn hele streken in Nederland waar een Bloemencorso een volstrekt onbekend verschijnsel is: Groningen, Friesland, Zeeland, Limburg, Flevoland, Utrecht. 

Dat het Bloemencorso inmiddels een plaats heeft gekregen op de lijst Immateriëel Erfgoed is begrijpelijk, het is onlosmakelijk verbonden aan een streek en een traditie om nog lang in stand te houden. En wat het kindercorso betreft: kleintjes worden groter, na de basisschool volgt de opmaat naar het grote corso en wordt de Dahliaprinses misschien wel de Dahliakoningin van de toekomst. 

Historisch lijkt het corso te zijn ontstaan in 1898 ter gelegenheid van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina. Het bloemencorso was in veel plaatsen onderdeel van de festiviteiten. De meeste corso's waren eenmalig of msischien een paar jaar achtereen. Vollenhove heeft inmiddels een lange traditie opgebouwd. Die misschien nog wel ouder is dan hier verondersteld wordt. Sommige bronnen leggen een link naar de Middeleeuwen. 

 

Bijdrage geplaatst: 31 augustus 2017

afbeeldingen: auteur

Trefwoorden:Bloemencorso
Periode:26/8/2017
Locatie:Vollenhove

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.