image/svg+xml

Anarchie in Stad Vollenhove?

Verhaal

Anarchie in Stad Vollenhove?

Plaatje bij verhaal: dsc05273a.jpg

Anarchie in Stad Vollenhove?

Tijdens een raadsvergadering gebruikt de burgemeester het woord ,,anarchie"

Tijdens één van de raadsvergaderingen van de gemeenteraad in Stad Vollenhove valt ineens het woord ,,anarchie". Voor een kleine gemeenschap nu niet direct een dagelijks woord en zeker niet tegen de achtergrond van een raadsvergadering waar het in deze tijd (1923) toch nog heel gedisciplineerd aan toe gaat.

Een van de raadsleden informeert naar het wel of niet invoeren van de zomertijd in de gemeente. Burgemeester Van Suchtelen van de Haare laat weten dat er een aanschrijving van de Minister is ontvangen om de zomertijd in te voeren. Het raadslid zegt in een reactie hierop dat het platteland maar moet doen wat de grote steden bedenken zonder dat er voor het platteland ook maar enig voordeel aan het invoeren van de zomertijd zit. Het raadslid is het duidelijk niet eens met het blindelings uitvoeren van wat de minister voorschrijft.

De burgemeester reageert door te zeggen dat het niet uitvoeren van een ministeriële aanschrijving het begin van ,,anarchie" is en dat de gemeente wel moet overgaan tot het invoeren van de zomertijd ongeacht hetnut voor de plaatselijke bevolking. Hij heeft hiertoe aan de Nederlands Hervormde kerk al opdracht gegeven om hier rekening mee te houden bij het luiden van de torenklok en het aangeven van de juiste tijd op de wijzerklok (zie in dit verband ook ,,Klok en Klepel", waarin de Kerkvoogden juist de wijzers van de klok stil willen zetten).

Het is de eerste keer dat een woord met deze lading in een officiële raadsvergadering wordt gebruikt en in de raadsnotulen terecht is gekomen. Bij alle andere vergaderingen gaat het er toch heel ordentelijk aan toe. Er zijn wel zorgen: de afsluiting van de Zuiderzee, veel armoede onder de bevolking, maar ook het opknappen van de straten, de aansluiting op elektrische stroom, een betere verlichting van het baken in de haven en straatverlichting.

Op de Rekening van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf staat een tekort van f 1800,-. Voor een deel wordt dat tekort veroorzaakt door de aansluitingen op het netwerk van de gemeente Stad Vollenhove van woningen die in het buitengebied en dus gemeente Ambt Vollenhove staan. Wonderlijk genoeg betalen deze bewoners niet mee aan de kosten van het netwerk. Het tekort wordt weggewerkt als het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf wordt overgenomen door de IJsselcentrale.

Om terug te komen op het begin: is dit alles reden voor ,,anarchie". De gemeente Stad Vollenhove volgt in alle opzichten wat er van hogerhand wordt uitgevaardigd of het nu de Minister is, de Commissaris van de Koningin of een lid van Gedeputeerde Staten. Geen wanklank uit deze gemeente.

Helaas geeft het papier niet de sfeer weer van de raadsvergadering, maakte de burgemeester een opmerking met een zekere ondertoon en een wat meer ontspannende gedachte en was het raadslid echt in zijn wiek geschoten over zoveel stadse bemoeienis met het platteland? Dat zullen we niet meer te weten komen, wat staat is het woord en voor Stad Vollenhove blijft het ook bij deze ene keer. Overgaan tot de orde van de dag.

Toelichting:

Zomertijd in Nederland kent slechts een relatief korte traditie. Tussen beide Wereldoorlogen in werd er gebruik van gemaakt in een aantal landen waaronder Nederland en daarom krijgt de gemeente Stad Vollenhove ook een aanschrijving van de Minister om zomertijd in te voeren. Kennelijk was het al voor het uitbreken van de Wereldoorlog II weer afsgeschaft want op instructie van de bezetter werd het opnieuw ingevoerd. Kort na het einde van WO II in 1946 wordt het dan opnieuw afgeschaft en pas in 1977 komt het weer opnieuw tot leven. Omdat Nederland dit nu bijna 40 jaar in Europees verband doet ligt het afschaffen er van niet heel erg voor de hand, ook al lijkt het nuttig effect inmiddels veel minder groot dan in de begintijd. Samen met 70 andere landen vooral op het noordelijk halfrond wordt nog gebruik gemaakt van zomer- en wintertijd. De meeste landen hebben zomer- en wintertijd inmiddels weer afgeschaft of zelfs nog nooit ingevoerd.

Verhaal geplaatst op 18 februari 2016

Foto: Torenuurwerk Kleine kerk Vollenhove

Foto: Auteur

Trefwoorden:Zomertijd
Personen:Van Suchtelen van de Haare
Periode:1923
Locatie:Vollenhove

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.