image/svg+xml

Schoenmakerij Hein Lommers

Verhaal

Schoenmakerij Hein Lommers

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: Lommers.jpg

– Wie kende hem niet – schoenmaker Hein – de vrolijke schoenlapper aan de dorpsstraat, tevens herstellen van paardentuig bij hem in goede handen Veel klanten uit de landbouw wisten hem te vinden niet alleen vanwege het vakmanschap. Duistere oerverhalen uit dorp en ommelanden blies hij vol overtuiging nieuw leven in door zijn oudere of jongere klantenkring met ontzetting aangehoord.

Samen met zijn vrouw – tante Marie – geziene buren altijd in voor een helpende hand als dorpseigen. Lange dagen met hard werken echter geen toekomst voor zijn talrijk gezin vertrokken zij met pijn in het hart na de oorlogsjaren richting Almelo. Kinderen en kleinkinderen in diverse telefoon en adresboeken in die plaats te vinden onder naam “Schoen en zadelmakerij” LOMMERS.

Velen meenden in zijn voetsporen een goede boterham te kunnen verdienen zoals Jan Hobert, welke familienaam ging schuil achter onze `onbekende’ plaatsgenoot…. ? Jawel, Jan Roerink. Vervolgens trachtten Jo Broekman, Dieks Makkinga en als laatste Piet Bras, een karige boterham te verdienen waarbij de deur goed gesloten moest blijven om niet met de tocht weg te waaien. Geheel rechts op de foto de schilders werkplaats van onze buurman A.J. Exel dat vanaf 30 Oktober 1957 in gebruik werd genomen als “Schuilloods“. Hier konden vergaderingen plaats vinden voor leden van de Gereformeerde Kerk. In een kerkelijk gevecht werd de toegang aan het over grote deel van deze kerkelijke gemeente via een proclamatie op de toegangsdeur – zo als tijdens de bezetting- de toegang tot hun kerk ontzegd. In Mei 1960 werd met dank voor het gebruik dit gebouwtje verplaatst naar de Nieuwstraat als kapperszaak voor kapper A.L. Slot.

April 2021
H.H.
Historische Werkgroep Lemelerveld

 

Auteur:Henk Huisman

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.