image/svg+xml

Haverleed Lemelerveld in 1934

Verhaal

Haverleed Lemelerveld in 1934

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: 1905kerkenhoek.jpg

LEMELERVELD – Dinsdagmorgen omstreeks halfzeven kwam van de richting Heino een groote auto met aanhangwagen aanzetten. Opeens hoorde men een verbazenden knal, die terecht aan een erg ongeluk deed vermoeden. Omwonenden zagen toen dat de tractor van dezen auto over de brug stond en dat de groote vrachtauto beladen met ongeveer 170 mud haver door de brug was gezakt en midden in het water stond.’t Was echt een treurig gezicht, de brug was grootendeels vernield

Het was een heele  drukte in  het  vroege morgenuur.  De vele kinderen die des smorgens naar de kerk gaan moesten allen met een roeibootje worden  over gebracht wat natuurlijk een heelen tijd in beslag nam. De auto’s en andere voertuigen moesten langs  verre omwegen de plaats van bestemming maar zien te bereiken.
De autodienst Lemele – Zwolle  moest over Raalte worden geleid, voor men kon beginnen  de versperring te verwijderen moesten de  heeren opzichters aanwezig zijn, deze  waren  evenwel  gauw ter plaatse.

Een Kraanwagen en een zware takel werden  aangebracht daarna zou men beginnen den auto uit het   water  te halen. Toen men poogde  den  wagen te   trekken kantelde  deze en stond  met de wielen  omhoog  op de  vracht.  Met behulp van  een takel welke steun zocht bij den mast van het schip van Deurink, is het gelukt den wagen uit het kanaal te trekken. De mast van het schip  Deurink is er hier door afgeknapt. Er was nog al veel volk  aanwezig,  alhoewel veel nieuwsgierigen waren er,  veel aanwezig om  hulp te bieden. Toen de auto op den dijk stond bleek  deze  maar weinig had geleden, doch de brug  geleek als een ruïne. – De De geheelen langen dag keken er hierbij heel veel menschen.

Schipper Deurink heeft in hoofdzaak de zakken haver opgevischt wat hier bijna den geheelen langen dag in beslag nam. Met ijver werd toen begonnen de vernielde brug te verwijderen en een noodbrug die inmiddels  was gehaald aan te brengen. Het was bijna donker toen de stremming kon worden opgeheven en  het daagse verkeer als gewoon kon plaats hebben.

Naar men verneemt was de inhoud, n.l. de haver niet verzekerd dus een  groote  schadepost  voor den leverancier. De auto was eigendom van  firma Van der Ploeg uit Grijpskerk. Den volgende dag kwam van dezelfde  richting een   luxe-auto  aangereden, bij   passeeren der brug  sprong een autoband.  De knal bracht direct menschen naar buiten die hulp boden. De auto botste ook tegen de leuning der brug en kwam  tot stilstand, Deze auto werd aan den kant van den weg geholpen en kon na gerepareerd te zijn den  weg vervolgen. De brug werd nogal beschadigd, de auto ook doch  niet erg. Een en  ander dus voor den betrokken eigenaar een fikse schadepost. Dzp/10-08-1934

Kanaal perikelen  opgetekend;
augustus 2023
i.o. Historische Werkgroep  Lemelerveld

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.