image/svg+xml

Gemeentelijk monument Langstraat 77-79, Wijhe

Verhaal

Gemeentelijk monument Langstraat 77-79, Wijhe

  • Geplaatst door
Plaatje bij verhaal: Pand 2 Nijland, Hunink, Slegten.JPG

Het woonhuis dateert uit 1768 en heeft lange tijd als directeurswoning van vleeswarenfabriek Hunink gefunctioneerd. Het woonhuis is gelegen in een winkelstraat in het centrum van Wijhe. De latere aanbouwen vallen buiten de bescherming.

Beschrijving

Het woonhuis is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met latere aanbouwen tegen de achterzijde. Het pand telt één bouwlaag. Het samengestelde dak is gedekt met Hollandse pannen en

heeft twee hoekschoorstenen. De gevels zijn wit gepleisterd en voorzien van een plint.

De voorgevel wordt gekenmerkt door een risaliet met Vlaamse gevel, sierankers en een geprofileerde gootlijst. In het risaliet bevindt zich de hoofdingang met paneeldeur en bovenlicht. Links van het risaliet zijn twee vensters aangebracht met gekoppelde ramen en bovenlichten; rechts ervan vier. De Vlaamse gevel bevat twee vensters met gekoppelde ramen en bovenlichten en, in de geveltop, een rond venster.

In de zijgevels is een venster als in de voorgevel gesitueerd; ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster. De rechter zijgevel heeft jaartalankers.

 

Waardering

  • Het woonhuis is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:als voorbeeld van een woonhuis uit de tweede helft van de achttiende eeuw in het centrum van Wijhe
  • vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur

  • vanwege de beeldbepalende ligging in het centrum van Wijhe

 

Het Oversticht, kennis- en adviescentrum ruimtelijke kwaliteit 2008

 

Historie

Dit is een van de oudste burgerwoonhuizen in de kern van Wijhe. De muurankers geven het jaartal 1768 aan.
Op oude foto's is de oorspronkelijke gemetselde gevel te zien.

Het huis heeft gediend als directeurswoning van het achterliggende bedrijf. Rond 1900 was dat de zeepfabriek van Egbert Nijland. In 1921 heeft Gradus Hunink de fabriek van Nijland overgenomen en omgebouwd tot een vleeswarenfabriek. In 1971 verliet Hunink het pand.
Het pand is bewoond geweest door buitenlandse gastarbeiders, maar diende tevens als kantoor voor de vleeskeuringsambtenaar. Enkele jaren later sloot ook de fabriek haar deuren.
In 1984 werden de fabrieksgebouwen en de pijp met de kenmerkende tekst: “Bij de gratie Gods” gesloopt.
Het pand wordt nog steeds partikulier bewoond.

Auteur:Freerk Kunst
Trefwoorden:Wijhe, monument, Langstraat

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.