image/svg+xml

Afbraak van Café Wolters Zuid Parallelweg, uit de krant van 5 april 1978

Verhaal

Afbraak van Café Wolters Zuid Parallelweg, uit de krant van 5 april 1978

Plaatje bij verhaal: Wk 29,20 Foto 1. Cafe Wolters.jpg

Afbraak van Café Wolters Zuid Parallelweg, uit de krant van 5 april 1978

Binnen de bebouwde kom van Wierden is men al een tijdje bezig oude, vrijwel onbewoonde huizen af te breken. Het gaat om kleine huizen die in het begin van vorige eeuw  zijn gebouwd. De afbraak wordt door de gemeente op prijs gesteld en af en toe grijpt de gemeente zelf in. Dit laatste was het geval toen de gemeente het woonhuis annex café van de familie Wolters kocht. Dit pand was een doorn in het oog van de gemeente omdat de verkeerssituatie op de kruising Zuid Parallelweg ( Spoorstraat red.) en de Marke onoverzichtelijk  en dus onveilig maakte. Eind vorige week is begonnen met de afbraak van het voormalige café.

Café Wolters. In 1890 kocht Jan Wolters, van beroep schilder, een huis en erf met bouwland van Goosen Klaas, tapper te Wierden. Het huisnummer was WK 181 , later gewijzigd in WK 344, Aanslagstraat 1-3 en weer later Zuid Parallelweg 11-13. Hij begon daar met verschillende bedrijfsactiviteiten waaronder een café en een schildersbedrijf.
Op 1 februari 1896 werd de 1ste drankvergunning afgegeven op naam van Jan Wolters. Op 23 juni 1955 ging de vergunning over op Drieka Johanna Wolters. Het café werd in 1977 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het Trias gebouw. Foto 20-03-1976.

 

Eerder al was het onbewoonbaar verklaarde woningen aan de Marktstraat afgebroken. In eentje daarvan was de laatste bewoner de heer H. Berkel. Daarvoor waren er al een viertal huisjes gesloopt. Het gras en onkruid tieren er welig. De grond is particulier eigendom, Eigenaar B. Meijer wil er binnenkort een eigen huis laten bouwen. Aannemer Schipper is eigenaar van de grond waar al eerder huizen werden afgebroken. Hij gaat de grond als tuin gebruiken. Andere panden aan de Nijverdalsestraat worden voorlopige nog niet afgebroken. Allemaal woningen die aan het begin van vorige werden gebouwd. Een winkelpui die liep tot aan de dakgoot. Het woongedeelte zat vaak op de begaande grond aan de achterkant. De ruimtes boven werd alleen gebruikt als slaapgedeeltes.

Op de plek van café Wolters is dus het Trias appartementencomplex gebouwd.

Foto-onderschrift foto boven: Café Wolters. In 1890 kocht Jan Wolters, van beroep schilder, een huis en erf met bouwland van Goosen Klaas. Hij begon daar met verschillende bedrijfsactiviteiten waaronder een café en een schildersbedrijf. Foto 20-03-1976.

Foto-onderschrift foto 2: De afgebroken huisjes aan de Marktstraat. Marktstraat 52, Het huis van architect Lodeweges, met daarachter nummer 54 manufacturenwinkel van Boom,56, op nummer 58 pand van Boerink, op nummer 60 loodgieter Meijer, op nummer 62 bakker Riesmeijer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.