image/svg+xml

De Weerselose opperwachtmeester Jan Venekamp

Verhaal

De Weerselose opperwachtmeester Jan Venekamp

Plaatje bij verhaal: oet_de_boerschopn_130_zommer_2014-31.jpg

De heer Jan Venekamp is geboren te Oosterend in Friesland als enige jongen in een gezin met zes zussen. Zijn vader was hoofdonderwijzer. Jan is op 8 december 2008 overleden, zijn vrouw in maart 2013.

Jan is zijn carrière gestart bij de marechaussee. In de jaren dertig van de vorige eeuw is hij naar Twente gekomen en aangesteld als rijkspolitieagent te Deurningen. Aanvankelijk woonde hij met zijn vrouw in Hengelo in de omgeving van Stork. Vervolgens heeft hij gewoond in het huis van fietsenmaker Oude Koehorst aan de Deurningerstraat te Deurningen, daarna in een vakantiehuis van dokter Snijders, oogarts te Hengelo. Dit huis is er nog steeds maar nu volledig gerenoveerd en staat aan de rijksweg Hengelo – Oldenzaal op ongeveer 500 meter afstand van Frans op den Bult aan de linkerzijde van de weg richting Oldenzaal.

Begin loopbaan

Het moet eind veertiger, begin vijftiger jaren zijn geweest toen dokter Snijders een stuk bosgrond heeft gekocht van Henk Tattsersall, een textielbaron te Enschede, te gebruiken voor het bouwen van een huis voor de lokale politieagent. In 1951 betrok Jan Venekamp met zijn vrouw en dochter de nieuwe woning aan de Jonkmansweg. Ongeveer 10 jaar later kocht hij het huis. Van het verloop van zijn loopbaan en werkzaamheden bij de politie is weinig of geen feitelijke informatie bekend. Het enige tastbare van deze periode waren twee foto’s en een pet. Terwijl Geertje ons de pet liet zien viel het fluitje er uit, dit instrument was ze al jaren kwijt. In gesprek met zijn dochter Geertje kwamen wel diverse voorvallen naar voren. Zo was zijn eerste vervoersmiddel waar hij gebruik van kon maken een dienstfiets, daarna kwam een motor met windscherm en uiteindelijk een Volkswagenbus.
In de Tweede Wereldoorlog is een Engels vliegtuig neergestort ter hoogte van Frans op den Bult. Jan heeft met behulp van buren ervoor gezorgd dat de piloot en de bemanning in veiligheid zijn gebracht en heeft daartoe deze Engelse mensen een tijd in zijn huis ondergebracht. Jan heeft hij bij vele ernstige verkeersongevallen als een soort ‘crisismanager’ moeten optreden, omdat hij als eerste aanwezig was. Hij moest hulp bieden aan verkeersslachtoffers en hulp regelen: ambulance, ANWB, Kuiphuis kraanbedrijf en dergelijke. Het moeilijkste vond hij het overbrengen van het slechte nieuws aan de familie van de verkeersslachtoffers. Zoals: 17 december 1955, ter hoogte van Jan Venekamps woning waar de 50 jarige J. Benneker verongelukte onder de ogen van zijn 18-jarige dochter Ria. 1 mei 1960 bij kruidenier Arendsen aan de rijksweg Hengelo-Oldenzaal, waar twee jonge mannen van 26 en 32 jaar verongelukten, lid van de voetbalvereniging SV Rheine. 8 maart 1961 bij de spoorwegovergang nabij het Oosterveld. De 30 jarige G. Borghuis kwam om het leven en de 44 jarige G.J. Oude Lansink levensgevaarlijk is verwond.

Veelzijdig takenpakket

Bij inbraken moest hij met zeer beperkte middelen tot oplossing komen. Ik kan me herinneren dat hij nachten heeft doorgebracht in de paardenstal bij kruidenier Poelkat om dieven in de kraag te vatten die koffie en rookartikelen hadden gestolen uit de gestalde venterswagen van mijn vader. Naast zijn officiële politietaken nam hij meer sociale taken voor zijn rekening. Jan bemiddelde bij burenruzies, ruzies in cafés en in gezinnen. Als je een nieuwe pas nodig had bracht je een pasfoto en de persoonlijke gegevens naar Jan en een poosje later bracht hij de pas of rijbewijs thuis. Wanneer iemand
ernstig ziek was en wilsonbekwaam dan verzorgde hij op verzoek van de familie en in overleg met de huisarts plaatsing in een verzorgingstehuis.

Televisiedebuut bij Dorus


Ergens in de jaren zestig is Jan in een programma met Dorus op televisie verschenen. Dorus reed met een open wagen waarin raketten op de achterbank lagen - in de tijd van de Koude Oorlog. Jan moest Dorus aanhouden en arresteren voor deze grove overtreding. Al met al duurde de uitzending enkele minuten, terwijl het opnemen met videocamera’s een hele dag gekost heeft.

Auteur:Henny Arendsen en Dini Kamphuis
Trefwoorden:Politieagent, Opperwachtmeester
Personen:Jan Venekamp
Locatie:Weerselo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.