image/svg+xml

Pinksterkroon Deventer

Verhaal

Pinksterkroon Deventer

Plaatje bij verhaal: icoon_2.JPG

Wanneer:
Pinksterzondag
Locatie:
Zwolsewijk

Je moet de locatie net weten te vinden. De speeltuin van de Zwolse wijk in Deventer neemt precies een bouwblok in beslag. Rondom liggen lage flats, portiekwoningen en rijtjeswoningen. Het regionale dagblad heeft van de week juist een artikel gewijd aan het verdwenen ritueel van de Pinksterkroon in Deventer. Verdwenen? In de Zwolse wijk houden ze de traditie nog in ere. “Op aandringen van de jongelui”, vertelt één van de organisatoren.

Spelletjescircuit

Het speeltuinterrein is versierd met vlaggetjes. Er is een minuscule kleedjesmarkt, een aantal verkooppunten van zoetigheden, een disco-installatie en kinderattracties als springkussens en een hindernissenbaan. De kinderen kunnen een deelnamekaart ophalen, waarmee ze langs diverse spelletjes kunnen: van (plastic)zaklopen tot darten met klittenbandpijltjes. Binnen een kwartier zijn de zes programmaonderdelen afgewerkt. Vervolgens kunnen de kinderen met hun kaart een suikerspin, zak popcorn én een ijsje halen. De volwassenen kijken vanaf de kant toe; menigeen met een biertje in de hand. Bijzonder druk is het niet. Er is aan het begin van de middag nog geen honderd mensen aanwezig.

 

Kabouter Plop

Midden op het terrein staat de Pinksterkroon. De kegelvorm is klassiek; de aankleding met vlaggetjesslingers modern. Tot meer dan versiering lijkt de kroon niet te dienen. Maar als de fotograaf van de lokale krant langs komt, worden alle kinderen aangemoedigd een rondedans om de kroon te maken. Op de muziek van Kabouter Plop draait een tiental kinderen in het rond. Na een paar rondjes houden ze het voor gezien. De foto is gemaakt; de traditie in ere gehouden.
 

Auteur:
Ewout van der Horst

Trefwoorden:Feesten, Pinksteren, Project Streekcultuur, Tradities, Pinksterkroon, Deventer
Locatie:Deventer gemeente
Thema's:Feesten

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.