image/svg+xml

Gerard ter Borch: Deventer jaren

Verhaal

Gerard ter Borch: Deventer jaren

Plaatje bij verhaal: afb.7.jpg

Anders dan zijn vader, zocht Gerard jr. zijn loopbaan niet in Zwolle. Na zijn huwelijk met de Deventerse Geertruit Condewijn in 1654 verhuisde hij naar Deventer. Bij gelegenheid van dit huwelijk schreef J.H. Roldanus een indrukwekkend bruilofslied. Het werd uitgegeven door Jan Gerritsz Tydeman, uitgever in de Diezerstraat te Zwolle.

Als Deventenaar nam Gerard in 1666 als vertegenwoordiger van de burgerij van de wijk Engestraat zitting in het gemeensliedencollege. Voor velen was dit een opstap naar de magistraat, het college van burgemeesters.

De Magistraat

Zover bracht Gerard het niet. Maar hij vereeuwigde het toenmalige college (1667) wel in een indrukwekkend groepsportret van twaalf  burgemeesters en vier stadssecretarissen. Hij legde hen vast in een strenge en sobere stijl. Het groepsportret, dat de toepasselijke naam ‘de Magistraat’ kreeg, kwam te hangen in de vernieuwde raadszaal boven de schouw. Gerard beurde er 1.995 gulden voor, bijna net zoveel als Rembrandt 25 jaar eerder kreeg voor de Nachtwacht. Het werk doet in opzet denken aan Gerards historiestuk uit Munster.

Rampjaar

Het Rampjaar 1672 verliep niet alleen dramatisch voor het vaderland, maar bracht ook rampspoed in het leven van Gerard. In dat jaar, of net daarvoor, stierf zijn vrouw Geertruid. Het huwelijk was kinderloos gebleven. Om het huishouden in goede banen te leiden liet Gerard zijn ongehuwde halfzuster Sara vanuit Zwolle naar Deventer overkomen. Sara zou tot haar dood in 1680 bij haar halfbroer blijven wonen. In hetzelfde jaar viel Bernard van Galen, de roemruchte bisschop van Munster, de Republiek binnen. Holland trok zich terug achter de waterlinie en Overijssel bleek niet bij machte zichzelf te verdedigen en gaf zich over. Gerard wachtte niet af wat komen zou en vluchtte naar Holland. Hij keerde pas naar huis terug nadat de troepen van Bommen Berend weer uit Deventer waren verdwenen.

 

Trefwoorden:Gerard ter Borch, Introductie, Door het oog van Ter Borch, Stadswandeling
Periode:1617-1681
Locatie:Zwolle
Thema's:Het leven van Gerard ter Borch

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.