image/svg+xml

Van oud naar nieuw

Verhaal

Van oud naar nieuw

Plaatje bij verhaal: foto_op_zijgevel.jpg

Electro-Radio-Nostalgie Museum Hengelo Het museum Electro-Radio-Nostalgie aan het Esrein 38 te Hengelo was klein doch gezellig en knus, de radio’s en de andere apparaten stonden wel erg dicht op elkaar. Toen wij in 2004 bericht kregen dat we daar weg moesten in verband het plan Hart van Zuid moesten we van de gemeente en de projectontwikkelaar uitzien naar een andere bestaande ruimte of iets dergelijks.Voor 1 januari 2008 moesten we weg zijn uit Esrein 38, dit werd verhuizen. We konden tijdelijk alles opslaan in het stadskantoor in Hengelo, derde verdieping. Alles werd netjes ingepakt voor verhuizing naar het stadskantoor, maar wat een pech de grote lift was afgekeurd en wat nu? Na maande kwam de gemeente ons vertellen er is ook nog een kleine lift was, die gaat alleen naar de eerste verdieping, dan maar met de kleine lift naar de eerste verdieping.Het museum aan het Esrein was eigendom van de voorzitter van de stichting, Henk de Groot,  hij heeft tegen de gemeente gezegd, dit is mijn eigendom en ik wil ook eigendom weer hebben, huren was voor hem geen optie. Na veel zoeken, was het ene te duur en het andere had al een bestemming. Dit liep allemaal op niets uit, tot onze adviseur in de zoveelste vergadering op het gemeentehuis tegen de ambtenaar zij, geef de mensen een stuk grond en zet daar een gebouw op. Daar ging de ambtenaar mee akkoord en na goedkeuring van B&W hadden we een grondstuk in Klein Driene. Het grondstuk aan het Esrein ging over naar de gemeente.Dus moesten we aan de slag, bouwtekeningen werden gemaakt en na goedkeuring, de bouwvergunning aangevraagd. We gingen bouwen aan Johan Wagenaarstraat in Hengelo op de plek van de voormalige kleuterschool het Pinkeltje.Maar eerst moest de kleuterschool gesloopt en afgevoerd worden. Dat was ook nog een grote klus, maar daarvoor werd groot materiaal ingezet.
Na veel vijven en zessen kwam op 27 september 2007 de bouwvergunning af en kon de aannemer beginnen, de aannemer was noch maar net begonnen of de woningbouwvereniging Welbions diende een bezwaarschrift in. Na een week stop zei de gemeente tegen de aannemer, ga maar verder met bouwen, want dit bezwaar berust nergens op, de bezwarencommissie kwam tot het zelfde oordeel. En kon onze voorzitter de eerste steen leggen.
Met de aannemer was afgesproken, dat we binnen alles zelf zouden doen, dit vanwege de kosten. Met de aanleg van de elektrische installatie hadden wij hulp van de firma van der Zalm aan de Industriestraat in Hengelo (prodeo). Plafonds schilderen, vloeren, bestrating en nog veel meer, was dus voor ons een hele klus, er moesten vitrines komen. Stellingen voor opslag en dan weer terug verhuizen, één geluk de grote lift in het gemeente kantoor was weer in orde. Hier onder ziet u foto’s van de stellingen op de zolder. Dat staat nu helemaal vol met spullen die we niet kunnen tentoonstellen.
En nu het museum in richten, en dan ….OPENEN!! Hier onder ziet u foto’s van de opening. Het is nu echt een museum waar alles ruim staat opgesteld.
Wat is er dan zoal te zien? Elektriciteit van begin vorige eeuw, radio’s  vanaf 1914 tot einde buizentijd perk, diverse geluidsdragers, heel veel huishoudelijke apparaten, meetinstrumenten,  kortom teveel om op te noemen.Om een goede indruk te krijgen kunt u onze website bezoeken: http://www.radiomuseum-hengelo.nl   Op 16 mei 2017 vieren we ons 25 jarig bestaan met een receptie voor genodigden en onze buren.Komt U gerust kijken de toegang is gratis.Openingstijden:Wintertijd: zaterdags van 14,00 tot 17,00 uur Zomertijd: woensdags en zaterdags van 14 tot 17 uur.

En op afspraak. Tel. 074-2505535 of 074-2909443 Email radiomuseum@home.nl

Auteur:Hennie Boomkamp

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.