image/svg+xml

Vervolg, Passie voor Brandweer bij Hulsink gegroeid. Deel 2

Verhaal

Vervolg, Passie voor Brandweer bij Hulsink gegroeid. Deel 2

Plaatje bij verhaal: Wk 02.22 1984-05-19 Brandweer, Johan Hulsink op 01-05-1984 officieel aangesteld als brandweer commandant, fb. 1736 b.jpg

 

Vervolg, Passie voor Brandweer bij Hulsink gegroeid. Deel 2

De samenvoeging van de twee korpsen Wierden en Enter, die elkaar vroeger op z’n zachts gezegd niet zagen zitten, verklaart de scheidende commandant eenvoudig. We hadden altijd al samen één begroting. Met Henk Mulder van het Enterse korps besprak ik de samenwerking  omdat we een draaiboek moesten maken voor de rampenbestrijding voor de gehele gemeente Wierden. Voor die rampenbestrijding was een eenhoofdige leiding noodzakelijk. Daarom werd in 1988 besloten van de twee blusgroepen één korps te maken en dat werkt tot op de dag van vandaag perfect.

Begin jaren tachtig kwam burgemeester Lieuwen bij Johan Hulsink om te vragen of hij de Wierdense commandant Roelof Teunis wilde opvolgen. Ik had net de zaak verbouwd en had op dat moment wel wat anders aan mijn hoofd vertelt de voormalige rijwielhandelaar. Eigenlijk had ik erover gedacht de brandweer juist vaarwel te zeggen. Ik liet me uiteindelijk toch tot commandant bombarderen op voorwaarde dat ik van iedereen medewerking zou krijgen. Eerst had ik helemaal niet de passie voor deze functie bekent Johan maar dat kwam doordat je mensen steeds moest motiveren. Brandweer en privé kun je namelijk niet scheiden. En dan kom je er achter dat mensen goed in hun vel moeten zitten, anders kun je geen hulp verlenen. Op een gegeven moment werd de drukte Johan Hulsink toch teveel. Op aanraden van Lieuwen begon ik mijn uren bij te houden die ik in mijn werk maakte en daar schrokken we allebei van. Bij mij begon het idee te leven om de rijwielzaak te gaan verhuren.

In 1984 is Johan voor halve dagen in dienst gekomen van de gemeentelijke dienst. Dat ging onder het mom van preventieambtenaar anders was het politiek niet te verkopen! Het werk trok echter steeds meer aan. De rampenbestrijding kwam er ook bij en er werd ook steeds meer aandacht geschonken aan preventie. De gehele veiligheidsketen werd door Johan georganiseerd en daar had ik een dagtaak aan. Sinds 1991 was hij dan ook fulltime in dienst van de Gemeente Wierden. De Sportzaak deed hij vanaf dat moment ook over aan de familie Ravenhorst. Terugkijkend op de laatste jaren zegt Hulsink dat hij het belangrijk vindt dat hij de beleidsnota voor de gemeentelijke brandweer nog af heeft gemaakt. De verdere invulling zal vorm worden gegeven door mijn opvolgersduo.

Hoe die verdere invulling van zijn taak als commandant zal verlopen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zal er meer samenwerking komen op regionaal niveau. We werken nu al veel samen met Rijssen en Nijverdal Hellendoorn. Dat komt de beheersing van branden zeker ten goede.

 

 Foto-onderschrift : Brandweerman Johan Hulsink op 01-05-1984 officieel aangesteld als brandweer commandant door burgemeester Ane Lieuwen. Links Siny Hulsink de echtgenote van Johan Hulsink.

 

Uit het krantenarchief van HKW  van december 1999.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.