image/svg+xml

Stichting Striek(w)ieze(r) Wierden

Verhaal

Stichting Striek(w)ieze(r) Wierden

Plaatje bij verhaal: Wk 14.21 foto 1. H1995-Hogeluchtsweg 6, 8, 10, 12 vanaf noordzijde nr12.jpg

Stichting Striek(w)ieze(r) Wierden

25 jaar Stichting Historische Kring Wederden

In het kader van het 25 jarig jubileum van de Stichting Historische Kring Wederden zijn we begonnen met de rubriek 25 jaar veranderingen in Wierden in beeld gevangen”. Deel 21

Stichting Striek(w)ieze(r) Wierden

Stichting Striek(w)ieze(r) Wierden is ontstaan in het jaar 2000, nadat in 1999 het idee was ontstaan om in het dorp Wierden een museum van de grond te krijgen.

Het in verregaande staat van verval verkerende boerderijtje aan de Hogeluchtsweg 14, oorspronkelijk stammend uit de 18e eeuw, stond op de nominatie om te worden gesloopt. Zo’n 30 jaar geleden was het stalgedeelte ingestort en afgebroken. In februari 1999 verliet de laatste bewoner - Herman van Dam - na circa 35 jaar het pand, nadat zijn echtgenote enkele maanden tevoren helaas was overleden.

Gelukkig echter waren er ambtenaren, die hoopten, dat als het pandje beschikbaar werd gesteld aan een vereniging, stichting of aan kunstenaars er nog  iets leuks van was te maken. Gelet op de hoge kosten die gemaakt moesten worden om het pand voor hernieuwd gebruik geschikt te maken, haakten de meeste belangstellenden al spoedig af.

De gemeente Wierden moest de keuze maken uit de stichting Striek(w)ieze(r) Wierden (museum) of de stichting Zes maal Zes uit Almelo (groep kunstenaars). Na veel wikken en wegen viel de keus op de stichting Striek(w)ieze(r) Wierden. In februari 2000 werd door de gemeente Wierden aan de stichting een huurcontract op basis van een symbolische huur ad. ƒ 125,- per jaar aangeboden.

De stichtingsakte, aangeboden door het kantoor van notarissen Schuurman en Keizer, werd gepasseerd en er werd gestart met de fondsenwerving. Vele sponsoren werden benaderd en bereid gevonden mee te werken aan het ontstaan van het eerste Wierdens Museum. Materiaalsponsoren en geldsponsoren van het eerste uur stonden lange tijd vermeld op een bijlage bij deze website. 

De doorslag werd echter gegeven door de toenmalige directeur van Palthe Stomerijen BV te Almelo, die toezegde de vaste lasten voor tenminste het eerste jaar voor rekening van het bedrijf te zullen nemen. Dit zette direct bijna een derde van de eerste begroting dicht. In april 2000 werd met de “klus” begonnen. Na veel zweet en tranen, gelukkig vloeide er nog net geen bloed, konden eind september de uitnodigingen de deur uit voor de opening  van het eerste museum in dorp Wierden op 19 oktober  2000 door burgemeester Kobes.

Het eerste jaar trok het museum zo'n 700 belangstellenden, voor het grootste deel van buiten de gemeente Wierden. Inmiddels juni 2002 zitten we alweer ruim op een dubbel aantal. Op 21 juni 2003 werd de 2500e bezoeker verwelkomd. Nadat de gemeente Wierden begin dit jaar 2008 ondanks veel verzet al had besloten, dat er een tunnel onder het spoor door getrokken zou worden van de Dikkensweg naar de Hogeluchtsweg is nu ook bekend geworden, dat de panden aan de Hogeluchtsweg aan de kant van het museum allemaal dienen te worden gesloopt.

Voor de bewoners is dit natuurlijk een hele grote teleurstelling, temeer daar zij daar allemaal nog maar heel kort wonen en er veel tijd, energie en geld in gestopt hebben.

Museum Striekwiezer heeft 10 jaar bestaan, maar moest wijken voor de ondertunneling van het spoor in het centrum van Wierden. Voor de vervangende locatie op zorgboerderij De Piet werd op het laatste moment door de zorgboer de stekker uit het project getrokken. Hierdoor en omdat de gemeente geen alternatief ter beschikking had is er besloten definitief de activiteiten te staken. Ingevolge de statuten is nu het batig saldo van de beherende stichting aan het door het bestuur unaniem aangewezen goede doel overgedragen.

Na de definitieve sluiting in 2010 van museum Striekwiezer aan de Hogeluchtsweg in Wierden is er door het

Stichtingsbestuur besloten de Stichting Striekwiezer Wierden na afhandeling van de financiële baten en lasten definitief

op te heffen. Er is in de statuten van de Stichting vastgelegd, dat een eventueel batig saldo dan aan een goed doel zal

worden geschonken. Er blijkt nu een batig saldo te resteren, dat op donderdag 3 mei a.s. om 14.30 uur gaat worden

aangeboden aan Karin Wagemakers van Dierenopvang ’t Noordbroek te Almelo, dat door het bestuur unaniem als

begunstigde is aangewezen.

 

Bron Website van Stichting Striekwiezer Wierden, Marianne en Rudy Reekers.

 

Foto-onderschrift foto boven. : Links op de foto zien we het boerderijtje ’n Boaman. Hogeluchtsweg 14. De huisnaam is

waarschijnlijk afkomstig van de naam “n Boo, dat was de naam voor een stalling voor jongvee. De laatste bewoner

was Herman van Dam. De laatste gebruikers Marianne en en Rudy Reekers met het museum Striekwiezer.

 

Foto-onderschrift foto 2. Alle bebouwing aan de linkerkant is verdwenen en de Van Kregtentunnel heeft zijn plek

gekregen.

 

Foto-onderschrift foto 3. Ouderwetse strijkijzers zo ze te zien waren in het museum De Striekwiezer.

 

Foto -onderschrift foto 4. Het logo van het museum Striekwiezer.

 

Foto-onderschrift Foto 5: Het boerderijtje de Boaman aan de voorkant.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.