image/svg+xml

KERKEN IN HET MIDDELPUNT 5.

Verhaal

KERKEN IN HET MIDDELPUNT 5.

Plaatje bij verhaal: Wk 26.21 foto 1. Afbraak waterstaatskerk.jpg

KERKEN IN HET MIDDELPUNT 5.

Korte geschiedenis van de Dorpskerk in Wierden deel 2.

 

De kerk in Waterstaatsstijl is aan het begin van de 20e eeuw vervangen door een nieuw kerkgebouw. Diverse auteurs beweren dat brand de reden was voor nieuwbouw. Volgens de notulen echter waren de ware redenen voor nieuwbouw de jaarlijks terugkerende problemen bij het toewijzen van de zitplaatsen (een tekort aan zitplaatsen dus). Daarnaast baarde de technische staat van de kerk regelmatig zorgen. Met name terugkerende lekkages tussen de twee kerkdaken zorgden voor aanzienlijke overlast. Dat er iets moest gebeuren stond in ieder geval vast. Rekening houdend met eventuele uitbreiding van de kerk werden in 1923 de eerste stappen genomen om op termijn het huis bij de kerk te slopen. Het niet nakomen van betalingsverplichtingen door één van de bewoners maakt de zaak in die zin eenvoudig dat betreffend persoon simpelweg uit de woning kon worden gezet; in 1925 werd de woning afgebroken. Na het langdurig afwegen van de (voornamelijk financiële) voor- en nadelen van verbouw c.q. herbouw besloot de Kerkvoogdij in 1927 om over te gaan tot het bouwen van een nieuwe kerk. Aan de stadsarchitect van Apeldoorn, J.A. Heuvelink, werd opgedragen een nieuwe kerk te ontwerpen, met gelijkvloers ongeveer 800 zitplaatsen. Tevens moest de mogelijkheid worden ingebouwd voor een galerij, die zo nodig later zou kunnen worden aangebracht. Om de kosten enigszins in de hand te houden werd het kerkgebouw aan alle kanten 55 cm kleiner gebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was! Het werk werd gegund aan de fa. Schipper. Eind maart 1928 ging men over tot de sloop van de oude kerk.

 

Vanaf 1 april vonden de kerkdiensten plaats in het lokaal voor Christelijke Belangen, het latere dienstgebouw. Als consistoriekamer deed dienst een kamer in het huis van H. Koers (op deze plaats stond later het pand van de fa. Miel). In hetzelfde pand werd ook het orgel opgeslagen dat door D.J. Proper uit Kampen voor 80 gulden was afgebroken en verplaatst. Op zaterdag 2 juni 1928 werd door de toenmalige predikant Ds. B.G.C. Steenbeek de eerste steen gelegd. Bij deze gelegenheid sprak hij over de woorden uit Nehemia 2: “God van de hemel zal het ons doen gelukken, en wij Zijn knechten, zullen ons opmaken en bouwen”

Bij deze gelegenheid, zo vertelt het notulenboek van de kerkenraad, sprak ook de edelachtbare heer burgemeester J.C. van den Berg, die met de beide wethouders Borgers en Wolthuis aanwezig was. Ongeveer 500 mensen woonden de plechtigheid bij. Allen metselden een steen in, na eerst in een bus hun dankoffer gebracht te hebben.

Een gekalligrafeerde oorkonde, getekend door de kerkvoogden, kerkenraadsleden, B&W, alle notabelen en leden van de bouwcommissie, werd in een loden koker in de muur van de kerk ingemetseld.

Op 5 oktober was de gehele betimmering van de binnenkap gereed. Voordat de stellingen uit de kerk verwijderd konden worden toog de schilder aan het werk. Op 1 november begon de timmerman met het leggen van de vloer en de schilder met het zetten van de ramen. Het orgel werd opgebouwd en van enkele nieuwe pijpen voorzien. Een nieuwe speeltafel werd aangebracht en een elektrische windmolen gemaakt. Als gevolg van de bijzonder lange en strenge winter kon de schilder de muren en banken niet verven. Daardoor vond de ingebruikname van de kerk een maand later plaats dan aanvankelijk was afgesproken.

 

Foto-onderschrift foto boven. De oude kerk (Waterstaatsstijl) was ruim 100 jaar in gebruik geweest toen hij in 1928 werd afgebroken. (Foto: archief Hervormde gemeente)

 

Foto-onderschrift foto 2 Een opname van de eerste steenlegging op zaterdagmiddag 2 juni 1928. De kerkenraadsnotulen: “Het hele terrein was keurig versierd met groene vlaggen. Zeer verheugd over hetgeen nu gebeurd was gingen allen om 5 uur naar huis. Geve de Heere Zijn zegen over het verdere werk.” Op deze foto staan de belangstellenden op de plaats van het toekomstige kerkportaal. (Foto: archief Historische Kring Wederden)

 

Foto-onderschrift foto 3. Het exterieur van de huidige kerk in 1932, vlak na de bouw gezien vanaf het zuiden. De boerderij aan de Almeloseweg toenmaals staat er nog deze stond ook op de prent van Spilmans getekend.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.