image/svg+xml

Het mooie van de brandweer is de kameraadschap, deel 2.

Verhaal

Het mooie van de brandweer is de kameraadschap, deel 2.

Plaatje bij verhaal: Wk 04.22 foto 1. 1984-00-00 Uitreiking onderscheidingen aan personeel fb 3327 b.jpg

Het mooie van de brandweer is de kameraadschap, deel 2.

Een brand die Eshuis zich nog als de dag van gisteren herinnert is de brand bij café Verver op het Hoge Hexel. De brand begon rond acht uur in de avond, en het duurde tot drie uur in de nacht toen we de brand meester waren. Het was in de nacht van eerste op tweede Kerstdag en het vroor dat het kraakte. Alles bevroor en de slangen bevroren ook, we konden geen ladder op en aan het huis hingen grote ijspegels van het bluswater. Zo’n brand vergeet je niet gauw. Ook de brand bij Kroon Olie aan de Kerkstraat herinnert Eshuis zich nog goed. Daar werden olieproducten gemaakt en dat spul wilde best branden, heel Wierden was zwart van de rook. Van het pand bleef niet veel over. Tegenwoordig worden de brandweerlieden met een pieper opgeroepen, vroeger gebeurde dat met een sirene die over het hele dorp te horen was. De kijkers waren dan eerder bij de brand dan de brandweer, we konden er dan met de brandweerwagen amper door. Het stille alarm wat nu word gebruikt is een hele verbetering. De laatste jaren moest de brandweer ook aan hulpverlening doen bij verkeersongevallen, als we daar bij werden geroepen waren de inzittende er vaak niet zo best aan toe. Daar kon je niet zo goed over praten en was je een week kapot van. Op het moment zelf pak je wel aan, maar later prakkiseer je er wel over. Eshuis ging nooit met tegenzin op pad, het mooie van de brandweer was de kameraadschap, vooral vroeger toen de groep nog kleiner was speelde dat sterk. Ik heb een mooie tijd gehad en ben blij dat ik dit werk heb mogen doen aldus Eshuis.

Foto-onderschrift foto boven. Op de foto V.l.n.r. Mevr. Van ’t Spijker; Jan van ’t Spijker: Mevr.Schasfoort; Gerrit Schasfoort; Johan Hulsink; burgemeester A.Lieuwen; Ben Hendriks; Mevr.Hendriks; Bennie Eshuis; Mevr. Eshuis.

De huldiging van brandweerpersoneel en uitreiking van de onderscheidingen (insignes) in 1984 in de zaal van de”Tolplas” aan B.Eshuis (20 jaar lid); Jan van ’t Spijker (20 jaar lid); Ben Hendriks (12 ½ jaar lid); Gerrit Schasfoort (12 ½ jaar lid); J.Hulsink (commandant brandweer); burgemeester A.Lieuwen.

Foto-onderschrift foto 2. De oude gemeentegarage aan de Appelhofstraat, tevens garage voor de brandweerauto’s en uitvalsbasis voor het brandweerpersoneel.

Uit het krantenarchief van HKW d.d. 14 januari 1987

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.