image/svg+xml

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Verhaal

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

Plaatje bij verhaal:  Oud Burgemeester Mr. E.D. Maalderink kreeg de nieuwe ambtsketting voor het eerst omgehangen bij de opening van het nieuwe gemeentehuis op 9 mei 1966.

De Ambtsketen een verhaal verteld door oud burgemeester Henk Robben aan de basisschoolleerlingen.

Gemeente Wierden 200 jaar samen.

De komende weken schenken we aandacht aan historische Wierdense onderwerpen. Ook kunt u de expositie in de van Buurenstee bezoeken. Deze week:

De Ambtsketen een verhaal verteld door oud burgemeester Henk Robben aan de basisschoolleerlingen.

Op mijn vraag aan de kinderen waaraan je kunt zien dat iemand burgemeester is, komen antwoorden zoals: ‘Hij heeft een net pak aan en een stropdas om’, of: ‘hij heeft altijd een koffertje bij zich’. Maar steevast antwoordt ook één van de kinderen: ‘Hij heeft een ketting om’. En inderdaad, de burgemeester is herkenbaar aan de ambtsketen; of zoals de kinderen zeggen: ‘de ketting van de burgemeester’.

In de klas vertel ik dan over de ambtsketen van de gemeente Wierden. Hij is immers niet van de burgemeester maar van de gemeente. Bij een burgemeesterswisseling wordt bij de installatie de keten overgedragen aan de nieuwe burgemeester. De kinderen stelden steeds weer nieuwe vragen over ‘de ketting’ en iedere keer als ik er dan weer naar keek, zag ik nieuwe verrassingen. Dus ging ik op het gemeentehuis ook vragen stellen. ‘Hoe oud is het’, ‘wie heeft het gemaakt’ en ‘wat betekenen de tekens op de achterkant?’

De vragen waren snel gesteld maar de antwoorden bleven uit. Op ons gemeentehuis was erg weinig bekend over de ambtsketen. Gelukkig hebben we de Historische Kring Wederden en na een telefoontje stroomde de informatie binnen.

De huidige ambtsketen van onze gemeente dateert uit 1966 (7-5-1966), staat achter op de ketting), hij is gemaakt door de Oostenrijkse, in Doorn wonende, edelsmid Fritz Jaritz. Bij de opening van het nieuwe gemeentehuis aan de Plantsoenlaan werd de keten door het Wierdense bedrijfsleven aangeboden aan het gemeentebestuur. Deze nieuwe ambtsketen is uitgevoerd in zilver en heeft een gewicht van 500 gram. Het heeft aan één zijde het rijkswapen en aan de andere zijde het gemeentewapen met korenaren en weversspoelen.  Verder bestaat de keten uit 24 schakels, verlopend in breedte. Helemaal handgemaakt door de edelsmid.

Foto – onderschrift 1. : Oud Burgemeester Mr. E.D. Maalderink kreeg de nieuwe ambtsketting voor het eerst omgehangen bij de opening van het nieuwe gemeentehuis op 9 mei 1966.

Foto – onderschrift 2.  Het sluitgedeelte van de ambtsketting. Er staan meerdere symbolen op. De uil is het symbool van wijsheid, en de haan voor waakzaamheid. Het zwaard staat voor macht of weerbaarheid. Tevens is de datum erin gegrafeerd, 7 mei 1996.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.