image/svg+xml

Een Medische Passant in Wierden door Cees Hoogendijk.

Verhaal

Een Medische Passant in Wierden door Cees Hoogendijk.

Plaatje bij verhaal: Wk 13.22 Graf Biebericher.jpg

Een Medische Passant in Wierden door Cees Hoogendijk.

 

Op de oude algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden is op het oudste gedeelte (achter het baarhuisje) een zerk te vinden van Dokter Biebericher .

Lebrecht Emelius Biebericher (1868-1895) was huisarts in Wierden. Zijn loopbaan was kort.

Zijn leven ook, hij werd maar zevenentwintig jaar en zal hooguit twee tot drie jaar zijn werk in Wierden hebben verricht. Bij mijn genealogisch onderzoek naar de familie Van Buuren kwam ik zijn naam tegen. Toen kwam in mijn herinnering ook weer boven de zerk, die ik wist te liggen op de oude begraafplaats.

 

Op 23 juli 1895 werd de overlijdensakte van Biebericher opgemaakt door burgemeester Warnaars.

In die akte (nummer honderd van dat jaar) wordt door Justus Cornelis van Toorenenbergen, oud negenendertig jaar, predikant, wonende te Genemuiden, zwager van de overledene en door Harmen Hendrik Koers. Oud vijfendertig jaar, timmerman, wonende te Wierden, aangifte gedaan van het overlijden op 22 juli 1895, ’s middags om drie uur te Wierden van Lebrecht Emelius Biebericher, oud zevenentwintig jaar, arts, geboren te Zuidbroek, wonende te Wierden, zoon van Lebrecht Emelius Biebericher, overleden en van van Martha Lever, zonder beroep, wonende te Groningen, echtgenoot van Dina Gesina Steen, zonder beroep, wonende te Wierden.

In 1893 was Biebericher te Groningen getrouwd met Dina Gesina Steen. Haar zuster Geziena Egberta Steen trouwde, ook in Groningen in 1879 met de hiervoor genoemde Van Toorenenbergen. Mevrouw Biebericher-Steen overleed in Groningen in 1931.

Op 28 februari 1894 was het doktersechtpaar vader en moeder geworden. Hun dochter Marhta Emilia Clara Egberdina werd op die dag geboren.

De ambtenaar van de burgerlijke stand, B.J. van Buuren, ontving voor de geboorteaangiste de vader (hij is dan 25 jaar oud) met de getuigen Hendrik Jochem Warnaars, oud 36 jaar, burgemeester, wonende te Wierden en Harmen Hendrik Koers, oud 33 jaar, timmerman, wonende te Wierden.

 

Dokter Biebericher kwam ik ook tegen bij mijn genealogisch onderzoek naar de familie Van Buuren zo melde ik hiervoor al.

Op 3 september 1893 wordt ’s middags om twee uur in Wierden geboren Jannes Veneman, als zoon van Jannes Veneman en Hendrika Johanna Albersen (later gehuwd met Hendrik Jan van Buuren).

Normaliter vond de geboorteaangifte – zoals dat nu ook nog als regel het geval is – plaats door de vader van de jonggeborene. Hier echter verschijnt in de geboorteakte Lebrecht Emelius Biebericher, arts, oud 25 jaar, die verklaart ‘dat de bevalling in zijne tegenwoordigheid heeft plaatsgehad’. Uit het register van overlijden van Wierden blijkt dat op diezelfde dag (3 september 1893) des voormiddag om drie uur (in de nacht dus) de vader van de boreling overleed!

De vader, Jannes Veneman, kleermaker van beroep, geboren te Wierden op 14 september 1864, was bij zijn overlijden bijna 29 jaar oud.

 

Zijn weduwe, Hendrika Johanna Albersen (geboren Wierden, op 18 juli 1939), bleef achter met een dochterje, Dina, van bijna 4 jaar en de baby Jannes en hertrouwde een jaar en zes weken later, op

18 oktober 1894, met Hendrik Jan van Buuren, winkelier in Wierden (in 1894 is hij bakker), geboren te Wierden op 1 mei 1922. Een bruidegom van 59 en een bruid van 24 jaar.

De kleine Jannes Veneman ging later als ‘Jans van Buuren’ door het leven en werd de grondlegger van de bekende Wierdense ijzerwarenzaak Weduwe H.J. van Buuren.

 

 

Foto: De grafsteen van dokter Biebericher op de Algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.