image/svg+xml

We gaan weer open:

Nieuwsbericht

We gaan weer open:

Plaatje bij nieuwsbericht: Persbericht 30 mei 2021 1 weer open.jpg

Van de Historische Kring Wederden.

 

Persbericht nr. 1.

 We gaan weer open: Van “Vive la France” naar ”Lang leve de kleermaker”. Door alle coronabeperkingen zijn de Historische Kring Wederden en  galerie Groot’n Jans van Ingrid Groeneveld (veel te) lang gesloten geweest. Jammer, maar niets aan te doen, maar op woensdag 9 juni a.s. wordt  (eindelijk) de expositieruimte weer geopend voor het publiek.

 

De prachtige expositie “Vive la France” van Ingrid Groeneveld, die tijdens de afgelopen periode, te zien zou zijn, is verlengd en gaat geleidelijk over in een tentoonstelling van de HKW met als titel “Lang leve de kleermaker”.  Als het ware “Van schilderdoek naar textiel”. Dit is een nieuw concept voor zowel Ingrid als voor de Historische Kring, daar de Van Buuren Stee normaal twee weken gesloten is tussen twee tentoonstellingen. Spanninend voor de HKW en Ingrid, maar zeker ook voor de bezoekers, daar er,  gedurende de komende weken, elk telkens weer  wat anders te bewonderen zal zijn.

 

In Franse sferen met “ Vive la France”.

Naast aquarellen en olieverfschilderijen van Ingrid Groeneveld, zullen er ook aquarellen van Riet Schildhuis uit Hengelo  te bewonderen zijn. Alle schilderijen zijn gemaakt in of geïnspireerd door Frankrijk. Via de Kunstclub Almelo leerde Ingrid  Riet kennen, die op de tekenacademie in R’dam gezeten heeft en een losse stijl hanteert. Net als Ingrid schetste ze al vanaf haar jonge jaren. Vanaf haar 16de schilderde ze op de Montessorischool  in Rotterdam, maar ook in Blijdorp en in Dieren.

Ingrid heeft  de kunstacademie Cereleum in Lausanne gevolgd en heeft daarna veel les gehad in Nederland en in Frankrijk. De gebieden waar de kunstenaressen  hun inspiratie opdeden en waar zij het meest hebben geschilderd hebben zijn:  Toulouse, Normandië en de Provence. Verder wordt de expositie opgeluisterd door prachtige keramische schalen en beelden van mevrouw E. Nelissen uit Vroomshoop. Vous êtes cordialement bienvenue, u bent van harte welkom!!!!

 

Vive la France loopt geleidelijk over in een expositie van de de Historische Kring Wederden met als titel “Lang leve de kleermaker”. Deze stond al geruime tijd op het rooster, maar moest vanwege corona telkens weer uitgesteld worden. Deze expositie laat zien op welke manier kleding dient ter opluistering van de mensen. Belangrijk is de bijdrage van de studenten van de opleiding “Mode en Maatkleding” van het ROC van Twente, die met trots hun werkstuk laten zien: een bustier (een afgeleide van een korset) naar eigen ontwerp. Deze werkstukken worden aangevuld met een fotoshow ter vervanging van een live-modeshow. De foto’s zijn ook gemaakt door de studenten van het ROC. Waar in de 19de eeuw tot halverwege de 20ste eeuw de vrouwelijke taille werd ingesnoerd door het korset, veranderde  dit “iets onder de kleren”  in een pronkstuk, dat getoond mocht/mag worden. Het korset kreeg een mooiere andere naam, nl. bustier. Niet voor niets werd in de negentiger jaren binnen de bruidsmode een trouwjurk geregeld vervangen door een bustier met een losse rok. En heeft u onlangs gekeken naar het Europese songfestival? Veel vrouwelijke artiesten hebben zich gekleed met een kledingstuk in het zilver dat is afgeleid van de bustier. Al met al een eigentijds onderwerp met een flinke knipoog naar het verleden.

 

Persbericht nr. 2.

 Bodemvondsten op terrein Het Vossenbosch te zien bij de Historische Kring Wederden.

Op het terrein van het voormalige Molukse woonoord Vossenbosch zijn in de grond enkele tastbare herinneringen gevonden aan de bewoning van mensen in dit gebied en wel voordat de ruiters en hun paarden gebruik zijn gaan maken van de mooie manege op deze plek. Op 12 mei 2021 is naast het terrein van manege de Vossenbos, op de hoek van de Bruinehoopsweg en de Oude Zwolseweg, een prachtig monument geplaatst, om te herdenken dat hier het Molukse woonoord ooit was gevestigd.  De barakken van dat woonoord stammen uit de tijd van het NAD-werkkamp (Nerderlandse Arbeids Dienst), opgericht in de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verbleven hier tewerkgestelden, die ontginningswerkzaamheden verrichtten in het Westervennen en Duitse troepen. Vlak na de oorlog verbleven er Fransen en Canadese militaire eenheden, wachtend op repatriëring naar hun vaderland. De plek vormt tevens een blijvende herinnering aan mogelijk allereerste bewoning van dit gebied in de oudheid in de vorm van een grafheuvel naast het monument. Tastbare herinneringen uit het verleden, worden bodemvondsten zoals munten, verloren ringetjes enz. tentoongesteld in twee vitrinekasten bij de HKW. Daarnaast is er aandacht voor het “Verhalenboek Vossenbosch”, te koop bij de HKW voor € 12,50, met fictieve verhalen, die zich op en nabij het Vossenbosch, afspelen. De lezer wordt meegenomen door drie perioden in de loop der tijden, nl. de tijd van de grafheuvel via de tijd van het NAD-kamp en de tijd van het Molukse woonoord.

 

De standaard openingstijden zijn (zoals gewoonlijk): woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Groepsbezoek is ook mogelijk buiten deze tijden,  na een afspraak via email secretariaat@historischekringwierden.nl. U bent van harte welkom. De entree is vrij, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld.

 

 

Periode:30/5/2021

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.