image/svg+xml

Pater Meenhuis en het verzet in Rectum – Ypelo

Nieuwsbericht

Pater Meenhuis en het verzet in Rectum – Ypelo

Plaatje bij nieuwsbericht: Persbericht 12 april 2023 Pater Meenhuis.jpg

 

Pater Meenhuis en het verzet in Rectum – Ypelo.

 

Johan Marsman zal namens ‘ De Historische Kring Wederden’ een Power Point presentatie houden over de oorlogsjaren van pater Fridolinus Meenhuis (Karmeliet).

Pater Meenhuis is geboren in Ypelo – zorgboerderij De Piet -   en is een broer van Johan Marsman zijn moeder.

De presentatie gaat over de verzetsgroep en onderduikers in Rectum en Ypelo waar ook pater Meenhuis aan deel nam. Over Mans van de Riet (Krouks), Anton Mulder hij was boerenknecht bij de familie Rouweler aan de Sluizendijk en meester Willem de Vries hoofd van de school in Ypelo. Deze drie personen werden tussen eerste en tweede kerstnacht 1944 door de S.D. opgepakt.

 

December 2020 belde Frank Krake, journalist en schrijver die het boek gepubliceerd heeft over de grootste bankoverval aller tijden. Hij had twee brieven van Gerard en Hendrik Frielink uit Harbrinkhoek, die ook zijn opgepakt voor de grootste bankoverval op 14 november 1944 te Almelo. Uit de brieven kan men de conclusie trekken dat de broers Frielink de familie Meenhuis kenden. Bij de bankoverval werden zeven personen gearresteerd en later van de gevangenis in Almelo over gebracht naar ‘De Kruisberg’ in Doetinchem.

 

Op 1 februari 1945 werden ze met 94 mannelijke gevangenen per trein naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg vervoerd. Onder hen ook de zeven personen die betrokken waren bij de bankoverval te Almelo en ook pater Meenhuis. De trein kwam pas 5 februari in Neuengamme aan.

Over concentratiekamp Neuengamme en Sandbostel waar pater Meenhuis verbleef zal hij uitvoerig vertellen.

 

13 juni 1945 kreeg de familie Meenhuis eindelijk te horen via het Rode Kruis dat hij op transport ging naar het Nood Sanatorium ‘Oranje’ te Groningen.

Hierbij is hij in de nacht van 21 juni 1945 door de doorstaande ontberingen op de leeftijd van 29 jaar overleden.

 

De lezing is op woensdagavond 19 april in het Ontmoetingcentrum, Spoorstraat 7 te Wierden.

Entree bezoekers 3,50 euro, donateurs van het H.K.W. zijn gratis.

Periode:13/4/2023

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.