image/svg+xml

Kalkovens te Daarlerveen.

Kalkovens te Daarlerveen.

Omschrijving:Kalkovens te Daarlerveen.
Iets uit de geschiedenis van Daarlerveen.
De kalkovens kwamen in 1857 in bedrijf. Naar verluidt was die kalkbranderij gerealiseerd door Dirk van der Hans op grond, die door Ningbers in de compagnie van Berends was ingebracht. In 1860 traden Ningbers en Brink uit de club en bestond de compagnie toen uit Arend en Berend Berends, W. Zwiers, D. van der Hans en H.J. Middendorp.Na het gereedkomen van de beide wijken worden deze door de eigenaren ( tussen A.Bernds en co.) met de overige bezittingen te koop aangeboden via notaris Jonkers op 13 maart 1863.
De beide scheepvaartwijken, kwamen in handen van van der Hans. van der Hans heeft meegeholpen met uitdieping van de Kalkwijk. Later ( ca. 1870 ) kwamen de scheepvaartwijken opnieuw in handen van de familie Berends ( tot 1927 ).
De broers Arend en Berend blijken de kalkovens te exploiteren. Zij noemen hun firma "Veenderij en schelpkalkfabriek A. en B. Berends ". De kalkovens zijn nog erg lang in gebruik geweest. Mevr. C. Kobes - van 't Ende, die als kind aan de Kalkwijk heeft gewoond vertelde mij onlangs nog dat ze als kind de schelpschepen heeft gezien en dat ze veel belangstelling had, voor de krabben die tussen de schelpen zaten.- Aldus J.W. OOrdt.
Trefwoord:Kalkwijk te Daarlerveen.
Periode:10/1939
Datum onzeker:Nee
Identifier:NL-NvGHEL_DVEEN000005
Collectie:Beeldbank Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.