image/svg+xml

Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

Verhaal

Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00311_1.jpg

Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

In het naoorlogse Nederland breekt na een tijd van wederopbouw en soberheid vanaf de jaren zestig een ongekende periode van welvaart aan, die leidt tot diepgaande sociale veranderingen. De modernisering en secularisering van de maatschappij komen deels voort uit de technische vooruitgang. De auto, telefoon, televisie en computer worden geleidelijk gemeengoed. De mechanisatie van het huishouden maakt het werk thuis gemakkelijker. De alom aanwezige Amerikaanse invloeden komen in de winkelbranche tot uiting in de opkomst van zelfbediening en reclame.

Van groot belang is de uitbouw van de verzorgingsstaat. Achter de traditionele invloed van de kerk op de armenzorg wordt voorgoed een punt gezet. Voortaan waarborgt een door de staat gespannen, allesomvattend sociaal vangnet de bestaanszekerheid van de bevolking. Dankzij voorzieningen als de Algemene Ouderdomswet (1956) en de Algemene Bijstandswet (1965) is het ontvangen van een uitkering niet langer een gunst, maar een recht.

Ontzuiling

De voortschrijdende ontkerkelijking gaat gepaard met een proces van ontzuiling. De strakke scheidslijnen tussen de verschillende stromingen beginnen te vervagen en de eens zo onaantastbare autoriteiten raken de greep op hun achterban kwijt. Ook de traditionele en gezagsgetrouwe Overijsselse samenleving wordt langzaam maar zeker ingeruild voor een moderne, bijna taboeloze consumptiemaatschappij, met de klemtoon op individuele vrijheid en het recht op zelfontplooiing. Door het wegvallen van de oude waarden nemen de onzekerheid en het onbehagen echter toe.

Schaalvergroting

Op economisch gebied veranderen de tijden eveneens. De Twentse textielnijverheid gaat door een complex van factoren ten onder. Ook elders in de provincie verdwijnt veel industriële bedrijvigheid. Met betrekking tot de landbouw zorgen schaalvergroting, rationalisatie en mechanisatie ervoor dat het karakter van het platteland zich drastisch wijzigt. Tegenwoordig biedt de dienstensector aan de meeste Overijsselaars werk. Het toerisme is een nog steeds groeiende inkomstenbron voor de provincie.

Multiculturele samenleving

Internationaal geeft aanvankelijk de Koude Oorlog tussen het oostelijk en westelijk machtsblok de toon aan. Nederland geeft zijn vooroorlogse neutraliteitspolitiek op en ontpopt zich in NAVO-verband als een loyaal bondgenoot van het Noord-Atlantische kamp. De groeiende economische integratie van West-Europa begint voor ons land met de Benelux en mondt uit in de gestaag uitdijende Europese Unie. Ook de Overijsselse maatschappij krijgt een multicultureler en kleurrijker aanzien door de vestiging van gastarbeiders en andere nieuwkomers.

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Ontzuiling, Schaalvergroting, Multiculturele samenleving
Periode:1945-2017
Locatie:Overijssel
Thema's:Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.