image/svg+xml

Hardenberg wonen en werken, jaren ’60 (film)

Verhaal

Hardenberg wonen en werken, jaren ’60 (film)

Plaatje bij verhaal: still_hardenberg.jpg

Hardenberg wonen en werken, jaren ’60 (film)

Hardenberg wonen en werken, jaren ’60 

Op 8 mei 1708 brandde Hardenberg vrijwel volledig af als gevolg van een fout van Aaltje Cramer-Kraak. Over wat er precies gebeurd is zijn verschillende gedachten. Ze zou bij het zoeken van garen in haar bedstee een kaars of kandelaar in haar bed hebben laten omvallen of een brandende olielamp te dicht bij het (waarschijnlijk rieten) dak gehouden hebben. Hardenberg bestond toen nog maar uit circa 100 huizen, met name van hout gebouwd. Ook door de sterke wind en maandenlange droogte greep het vuur snel om zich heen. Op de kerk, een school en vermoedelijk drie huizen na, werden alle gebouwen verwoest. Ook de kerkboeken gingen bij de brand verloren. De dominee schreef ter inleiding van het nieuwe trouwboek:

"Den agsten maij is dese stadt ten enenmaal afgebrant door een oude vrouw genaemt Aaltje Kraak, alias Otten en niets gebleven als het huijs van de weduwe Kruls, de kerke en de schole, in welke tijdt ook het trouwboek en doopboek wegraekt zijn." (Bron: www.hardenberg.nl)

Bij de brand vielen geen slachtoffers, met name omdat men snel buiten de stad kon komen. Na een inzamelingsactie door heel Nederland kreeg iedereen weer een eigen huis. Ook voor Aaltje Kraak zelf werd voor vergoeding voor een nieuw onderkomen gezorgd en ze is ook erna in Hardenberg blijven wonen. Hoewel de brand voor veel schade zorgde heeft men het haar niet kwalijk genomen.

Het was de tweede grote stadsbrand in Hardenberg. Ook in 1497 waren vrijwel alle huizen in de stad platgebrand.

In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich meerdere films afkomstig van of met betrekking tot de Gemeente Hardenberg. Vandaag is gekozen voor een film uit de jaren ’60 getiteld ‘Hardenberg wonen en werken’. Dit is een film over de stadsontwikkeling in Hardenberg in de jaren 60. Te zien zijn beelden van de geschiedenis van de stad. Actuele beelden van de agrarische en industriële activiteiten van de stad. Een marktdag in de stad. Beelden van het industrieterrein. Ontwikkeling van publieke voorzieningen, zoals bejaardencentrum, winkelcentra, sportverenigingen, bibliotheek, ABN-bank, scholen, recreatie rondom de stad. Beelden van het Shetland Ponypark. De Oele Mölle uit 1533 in beeld.

 

Trefwoorden:Hardenberg, 1960, Wonen en werken, Wonen, Werken, Stad rukt op
Periode:1960-1970
Locatie:Hardenberg
Thema's:De stad rukt op

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.