image/svg+xml

2005 - Bijzetting van een Syrisch-orthodoxe aartsbisschop

Verhaal

2005 - Bijzetting van een Syrisch-orthodoxe aartsbisschop

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00377_0.jpg

Op zaterdag 5 november 2005 vindt in Glane bij Enschede in aanwezigheid van 15.000 Syrisch-orthodoxe gelovigen uit heel Europa de indrukwekkende uitvaart van aartsbisschop Çiçek plaats. De grote Syrisch-orthodoxe geloofsgemeenschap in Twente is in de jaren zeventig ontstaan door een vluchtelingenstroom van Assyrische en Armeense christenen uit Oost-Turkije.

Velen vestigen zich in Enschede, Hengelo of Almelo, omdat daar al eerder gastarbeiders uit hun vaderland zijn neergestreken. In 1979 wordt de in Hengelo wonende geestelijke Çiçek tot aartsbisschop gewijd. Hij zamelt binnen twee jaar een miljoen gulden in. Met dit geld koopt hij het Olafklooster in Glane, dat onder meer dienst doet als seminarie en bisschopszetel. Na de uitvaartdienst wordt het stoffelijk overschot van de aartsbisschop, zittend op een stoel, bijgezet in een mausoleum.

*Titelfoto: Het lichaam van de overleden aartsbisschop wordt voor de dienst in de kerk gezet. Op de achtergrond kardinaal Simonis. (foto: Robert Hoetink)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Syrisch Orthodox, Nieuwkomers Overijssel
Periode:2005
Locatie:Twente, NL, Glane
Thema's:Nieuwkomers in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.