image/svg+xml

1976 - Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zwolle

Verhaal

1976 - Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zwolle

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00349_0.jpg

In Zwolle wordt op 15 mei 1976 zonder veel poespas een blijf-van-mijn-lijfhuis voor mishandelde vrouwen in gebruik genomen. Het opvanghuis is na dat van Amsterdam, waar twee jaar eerder op de golven van het feminisme een blijf-van-mijn-lijfhuis is geopend, de tweede in Nederland.

Zwolle is als vestigingsplaats gekozen met het oog op de centrale ligging. Vrouwen uit het hele land kunnen in het eenvoudige rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk terecht. De precieze locatie wordt geheimgehouden. Hulpzoekenden moeten een speciaal telefoonnummer bellen. Vanwege de grote vraag naar een veilig onderkomen huurt het opvangcentrum er al snel twee gelijksoortige woningen bij. De intensieve bewoning leidt echter tot klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Daarom zegt de woningbouwvereniging eind 1979 de huur op. Een nieuw, eigen onderkomen kan pas een jaar later worden betrokken.

Titelfoto: Actievoerders bezetten in juni 1980 een pand in de Kamperstraat in Zwolle om een snelle herhuisvesting van het blijf-van-mijn-lijfhuis af te dwingen. (foto: Zwolse Courant)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Blijf van m'n lijf-huizen, Emancipatie, Vrouwen Overijssel
Periode:1976
Locatie:Zwolle
Thema's:Vrouwen in Overijssel, Wederopbouw en welvaart (1945-heden)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.