image/svg+xml

1910 - Vliegpionier Jan Olieslagers

Verhaal

1910 - Vliegpionier Jan Olieslagers

Plaatje bij verhaal: 93.22.289.jpg

In 1910, bijna zeven jaar nadat de gebroeders Wright in Amerika voor het eerst met een gemotoriseerd vliegtuigje het luchtruim bedwongen, maken de Overijsselaars kennis met dit nieuwe fenomeen. De befaamde Belgische piloot Jan Olieslagers geeft met zijn Blériot XI enkele vliegdemonstraties voor een verbluft en opgetogen publiek.

In Zwolle vestigt de ‘Antwerpse luchtduivel’ op 7 september 1910 zelfs een Nederlands duurrecord, door ruim 52 minuten onafgebroken in de lucht te blijven. De aviateur wordt ’s avonds in een ware triomftocht door de stad gereden. Later in de maand vertoont Olieslagers in Enschede zijn vliegkunsten. De toeschouwers zijn onder de indruk, maar het enthousiasme is minder groot dan in andere plaatsen. De Zwolse Courant geeft de volgende verklaring: ‘De kalme Twentenaar komt niet gemakkelijk “los”.’

Titelfoto: Jan Olieslagers was de eerste vliegenier die in Zwolle vliegdemonstraties gaf. E.e.a vond plaats op het terrein aan de Hanekamp. (Tussen de Vondelkade en de Brederostraat). In iedere stad waar hij een demonstratie gaf, verbeterde hij steeds een nieuw duurrecord te vliegen. Ook in Zwolle, na afloop werd hij gehuldigd door bestuursleden van ZAC n.l. dhr.Vos, J.v.Rees, J.Steenbergen, W.Hooft, D.v.Dijk. (HCO Beeldbank)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Luchtvaart
Personen:Jan Olieslagers
Periode:1910
Locatie:Overijssel
Thema's:Vernieuwing en verzuiling (1900-1945)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.