image/svg+xml

1867 - Gebrande suiker in Zwartsluis

Verhaal

1867 - Gebrande suiker in Zwartsluis

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00224-a_0.jpg

Herman Buisman, grossier en koffiebrander in Zwartsluis, begint op 9 augustus 1867 ‘koffijstroop’ te maken. Dit product, dat wordt verkregen door het branden van glucose, kan als smaakversterker worden toegevoegd aan koffie. Het drinken van pure koffie is immers een kostbare zaak.

Hermans zoon Roelof slaagt er na talloze experimenten in om een gebrande suiker te ontwikkelen van een zeer zuivere kwaliteit, die bovendien oplosbaar is in water. Dit recept maakt furore als Buisman Gebrande Suiker of het ‘schepje Buisman’. Vanaf 1905 wordt het verkocht in het bekende blauwe busje, dat in vrijwel geen enkel Nederlands huishouden ontbreekt. Mede dankzij een gestage toename van de export moet de fabriek in Zwartsluis, die nog altijd bestaat, voortdurend worden uitgebreid. In 1951 verleent koningin Juliana aan Buisman het predikaat Koninklijk.

Titelfoto: Ontwerptekeing door atelier Bogtman uit Haarlem van een glas-in-loodraam, die de firma Buisman in 1952 heeft geschonken aan het gemeentehuis van Zwartsluis. (HCO, archief fa. Buisman)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Koffie, Suiker, Bedrijvigheid Overijssel
Periode:1867
Locatie:Zwartsluis

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.