image/svg+xml

1811 - Keizer Napoleon in Zwolle

Verhaal

1811 - Keizer Napoleon in Zwolle

Plaatje bij verhaal: isbn-978-90-400-8397-6-00170_1.jpg

Op 28 en 29 oktober 1811 bezoekt Napoleon Bonaparte tijdens een korte rondreis door Nederland ook Zwolle. Volgens de door de Fransen gecontroleerde krant tonen de inwoners met een geestdriftig onthaal hun dankbaarheid ‘voor 't genieten der altoos gedenkwaardige tegenwoordigheid van den grootsten der Monarchen en grootsten Held.’

In werkelijkheid is de bevolking na jaren van gestage economische neergang de voormalige bevrijders meer dan zat. De vernederende onderwerping aan Parijs, de voortdurende militaire overlast en de gehate conscriptie of dienstplicht wakkeren de onvrede verder aan. Napoleon heeft ook geen onbegrensd vertrouwen in zijn onderdanen. In het Zwolse herenhuis waar de keizer overnacht, steekt een adjudant eerst met een bajonet door het slaapkamerbehangsel, om te controleren of er geen ongewenste personen of zaken zijn verstopt.

*Titelfoto: Schilderij van de Grote Markt in Zwolle door Derk Jan van Elten, 1782. Tijdens het bezoek van Napoleon stond hier een fraaie ereboog waar de keizer, wellicht uit angst voor een aanslag, niet onderdoor wilde gaan. (Stedelijk Museum Zwolle)

Auteur:Jan ten Hove
Trefwoorden:Franse Tijd, Napoleon
Periode:1811
Locatie:Zwolle
Thema's:Frederik Gijsbert van Dedem, Aristocraat, Ambassadeur, Wijhenaar, Bataven en Fransen (1795-1813)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.