image/svg+xml

Verhaal 14 Bornse ‘Melbuuln’-----Grutterij Erven Ten Cate (1744-1967)

Verhaal

Verhaal 14 Bornse ‘Melbuuln’-----Grutterij Erven Ten Cate (1744-1967)

Plaatje bij verhaal: 14-9a - plaatje_63_Beeldje Bornse Melbuul - IMG_8532 - Annemie Mulders - uitsnede HG.jpg

Verhaal 14 Bornse ‘Melbuuln’-----Grutterij Erven Ten Cate (1744-1967)

Hierboven plaatje 63. Zijn lijf is een volle dichtgeknoopte meelzak en hij kauwt op een korenaar. Dit is het beeldje van de Bornse Melbuulman. Het is gemaakt door Tenax in Veghel.

De bijnaam van de Bornsen

Schuin tegenover de toren van de Oude Kerk van Borne lag vroeger de fabriek van de Erven ten Cate. Daar werden van granen voedingsproducten gemaakt voor mens en dier, zoals allerlei soorten meel. De fabriek heeft hier bijna 225 jaar gestaan: van 1744 tot 1967. Aan dit bedrijf danken de inwoners van Borne hun bijnaam Melbuuln, meelzakken. Vooral Hengeloërs uit Hengelo noemen de Bornenaren zo en die noemen op hun beurt Hengeloërs Hengeler Weend. Dat betekent ‘opscheppers’. Het zijn gelukkig maar bijnamen, geen scheldwoorden. Als mensen elkaar zo noemen, doen ze dat met een glimlach.

 

14-1 - plaatje_61_HG22-3 Borne Grutterij Erven ten Cate.jpg
Plaatje 61. De grutterij van de Erven ten Cate, gezien vanaf de toren van de Oude Kerk. Vooraan staat het
woonhuis van de familie Hulshoff. Op de achtergrond zie je De Keizerskroon aan het Dorsetplein.

 

Boekweitpannenkoeken

De fabriek van Ten Cate is een grutterij: daar worden grutten gemaakt. Grutten zijn boekweitzaadjes die in kleine stukjes zijn gebroken. De zaadjes lijken op kleine beukennootjes en zijn ongeveer zes millimeter lang. Boekweit was vroeger een populair gewas, omdat het kan worden verbouwd op onvruchtbare grond zonder bemesting. Uit de roze bloemen van de boekweitplant halen de bijen honing. Vroeger aten de mensen veel grutten. Ze koken de grutten met melk tot een dikke pap of snijden de grutten in plakken die ze eten met stroop en boter. Bekend en lekker is ook de grote dikke boekweitpannenkoek. Behalve grutten maakte Ten Cate ook boekweitmeel, boekweitvlokken, broodroggemeel, tarwemeel, pannenkoekmeel, pluimveeochtendvoer, varkensmeel, kippenvoer, vogelvoer en geglansde rijst.

 

14-7 - plaatje_59_Boekweitplant.jpg
Plaatje 59. Aan deze boekweitplant met roze bloemen
groeien de boekweitvruchtjes.

 

14-6 - plaatje_62_Gedopte boekweitvruchtjes.jpg
Plaatje 62. Dit zijn boekweitvruchtjes die uit hun doppen zijn gehaald.

 

 

Van de Bongerd naar de Potkamp

Gerrit ten Cate is de oprichter van de grutterij. Zijn bedrijfje staat eerst op de Bongerd in de Bornsche Maten, ongeveer op de hoek van de Bongerdsweg en de Bornsche Beeklaan. In 1744 verhuist hij naar het dorp. Hij koopt daar een huis en grond in het buurtje de Potkamp, dicht bij het haventje aan de Marktstraat. Omdat hij geen kinderen heeft, verkoopt hij zijn zaak in 1790 aan zijn neef Abraham ten Cate. Naar hem is later de Abraham ten Catestraat genoemd.

 

14-5 - plaatje_60_De Bongerd - 000472 - GAB.jpg
Plaatje 60. Tot 1744 heeft Gerrit ten Cate een grutterij op De Bongerd. Hij verhuist in dat jaar naar de Potkamp bij
de Oude Kerk, midden in Borne. Deze foto van de Bongerd is tweehonderd jaar later gemaakt. Het grote gebouw
links heeft muren met zware houten balken, die de muren in kleine vakken verdelen. Dat heet vakwerkbouw. Vroeger
waren alle boerderijen zo gebouwd. Het bruggetje gaat over de Bornse Beek. De gebouwen zijn afgebroken.

 

 

Abraham ten Cate

Abraham is een goede zakenman. Hij krijgt steeds meer klanten en moet zijn zaak uitbreiden. Eerst koopt hij het oude kostershuis van de Hervormde Kerk. Het is een boerenhuis op de hoek van de Potkampstraat en de Oude Kerkstraat. Het dient eerst als woonhuis, later als paardenstal en magazijn. In 1969 is op de zolder van deze schuur de jongerensociëteit ’t Grutje begonnen. (Is dat geen goede naam voor een clubgebouw op deze plaats?) De bekendste uitbreiding is wel het grote pakhuis en de rijstpellerij op de hoek van de Grotestraat en de Abraham ten Catestraat. Het is altijd spannend om te zien hoe de zware melbuuln naar boven of beneden worden getakeld.

 

14-2 - plaatje_64_HG22-4 Borne Grutterij Erven ten Cate pakhuis A ten Catestraat.jpg
Plaatje 64. Het pakhuis en de rijstpellerij van Ten Cate op de hoek van
de
Grotestraat en de Abraham ten Catestraat.

 

De familie Hulshoff

Als Abraham ten Cate overlijdt, zet zijn ongehuwde dochter Geeske de zaak voort. Zij neemt haar jonge neef Bram Hulshoff in het bedrijf. Bram neemt de leiding in handen en doet het zó goed dat zijn tante hem tot erfgenaam maakt. In 1866 trouwt Bram Hulshoff met zijn nicht Margaretha Hendrika ten Cate. Hij draagt in 1917 de grutterij over aan zijn drie zoons.

Het einde

Door de concurrentie van grotere bedrijven moet Erven ten Cate in 1967 sluiten. Alle bedrijfsgebouwen zijn kort daarna gesloopt. Zij maken plaats voor een nieuw woonwijkje op de Potkamp, dat met zijn smalle straatjes het karakter van Oud Borne versterkt.

 

Op het kaartje van Borne is de plaats van de grutterij Ten Cate aangegeven met 14a, de rijstpellerij met 14b. Bij 14c heeft tot 1744 de oude grutterij op de Bongerd gestaan.

 

groot 07-Pruiken en revoluties-Eeuw vd Verlichting 18e eeuw - 1700-1800.jpg

Verlichtingseeuw / 1700-1800

 

Auteur:Hans Gloerich
Trefwoorden:Verlichtingseeuw / 1700-1800, Borne bij de tijd, Schoolcanon
Personen:Cate,ten Gerrit, Cate,ten Abraham, Cate,ten Geeske, Hulshoff,Bram, Cate,ten Margaretha Hendrika
Thema's:Borne bij de tijd-----Schoolcanon

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.