image/svg+xml

45. Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne-----‘Boorn vrooger’ (1962)

Verhaal

45. Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne-----‘Boorn vrooger’ (1962)

Plaatje bij verhaal: 45.1.png

45. Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne-----‘Boorn vrooger’ (1962)

Op bovenstaande afbeelding de Oale Schöp, het ‘huis’ van de Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne. Borne kan terugkijken op een lange historie. Het dorp wordt al in 1206 genoemd. Het centrum van Borne getuigt van de manier waarop de inwoners van Borne eeuwenlang gewoond en gewerkt hebben. De aankoop van het Bussemakershuis in 1957 was een belangrijke stap in het bewust worden van de waarde van dit cultuurhistorisch erfgoed. Veel kennis over het verleden was er nog niet. Om dit gemis op te vullen werd op 17 september 1962 de Vriendenkring Bussemakerhuis opgericht.

Tentoonstellingen en lezingen
Het eerste wapenfeit van de Vriendenkring was de inrichting van een tentoonstelling onder de titel 'Zo was Boorn Vrooger'  in maart 1963. Op 3 oktober van dat jaar vond de eerste ledenvergadering plaats met een lezing door J.W. Samberg over het
landgoed Twickel. Met deze twee activiteiten was meteen de toon gezet voor vele lezingen en tentoonstellingen die zijn gehouden onder auspiciën van de Heemkundevereniging. In 1991 veranderde de naam Vriendenkring Bussemakerhuis Borne in Heemkundevereniging Bussemakerhuis Borne. De naamsverandering was nodig om geen verwarring te krijgen met museum Bussemakerhuis Borne.

Excursies
De vereniging organiseerde door de jaren heen ook andere activiteiten, zoals wandelingen naar historische plekken. In 1976 wandelde men bijvoorbeeld naar het Weleveld. Uiteraard ging aan de excursie een lezing vooraf, maar ook tijdens de wandeling kregen de wandelaars uitleg. In latere jaren verbreedde de horizon van de vereniging zich. Zo ging men in 1989 met de bus naar het Klooster Ter Apel en de vesting Bourtange. Tegenwoordig probeert de vereniging afwisselend het ene jaar in Nederland en het volgende jaar in het buitenland een historisch object te bezoeken.

45.2.png
Leden van de Heemkundevereniging tijdens een
excursie, zoals hier naar het landgoed Lankheet.

 

Jubilea
Jubilea vormen een goede gelegenheid om uit te pakken. Het 25-jarig jubileum in 1987 was een feestweek met een tentoonstelling in de Doopsgezinde kerk, een jubileumboek Borne Historie en Volksverhalen en een feestavond voor de leden. Bij het 40-jarig jubileum in 2002 werd opnieuw een boekje uitgegeven: Veertig jaar later. Diverse Bornenaren leverden een interessante bijdrage.

Publicaties
Begin jaren negentig begonnen de leden behoefte te voelen aan een verenigingsblad. Het eerste nummer van Boorn & Boerschop zag het licht op 30 oktober 1991. Het blad verscheen daarna twee maal per jaar en leverde vele nieuwe leden voor de vereniging op. Momenteel verschijnt het blad driemaal per jaar. De Heemkundevereniging Bussemakerhuis heeft in de loop van de jaren ook ondersteuning geboden bij de uitgave van diverse boeken, geschreven door leden van de vereniging, zoals Hof te Borne door H. Woolderink, Bonje in Borne door H. Gloerich en Van Borghende tot Borne door M. Thiehatten. Al deze activiteiten en meer hebben de kennis over de geschiedenis van Borne aanzienlijk vergroot. De Heemkundevereniging is tegenwoordig ook actief via internet. De website www.heemkundeborne.nl is een vraagbaak voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Borne. De leden vinden daar de uitnodigingen voor de ledenvergaderingen, het archief van het verenigingsblad, mededelingen van het bestuur en diverse andere wetenswaardigheden over de vereniging. De website is een echte aanwinst.

45.3.png
Sinds 1991 verschijnt het verenigings-
blad Boorn & Boerschop.

 

Archief
Ook het archief van de heemkundevereniging heeft een nieuwe plek gekregen, in het Kulturhus te Borne. Iedere woensdagmorgen zijn leden van de werkgroep archief aanwezig om in het Historisch Informatie Punt boeken en stukken te archiveren en aan het publiek uitleg te geven. Het bestuur van de vereniging blijft actief met innovatie en versterking van activiteiten.

Auteur:Annemie Mulders-Gordijn
Trefwoorden:1950-2000 Televisie en Computer, ‘Boorn vrooger’ (1962), Canon van Borne
Personen:Samberg,J.W., Woolderink,H., Gloerich,H., Thiehatten,M.
Thema's:Canon van Borne

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.