image/svg+xml

HV05299: Huisslachting in Heemse.

HV05299: Huisslachting in Heemse.

Omschrijving:Foto is gemaakt in 1960. Huisslachting in Heemse. In die tijd werd door de boeren een varken speciaal gemest voor de thuisslacht. De kwaliteit van het varken werd groter naarmate de speklaag dikker werd. Het slachten gebeurde door speciale thuisslachters en was m.n. voor de jeugd een waar feest. De jeugd kreeg meestal de blaas van het dier, deze werd als voetbal gebruikt. Als de slacht gereed was, werd er meestal een borrel genuttigd. (Dit kon dus danig uit de hand lopen.) Voor het verwerken van het vlees etc. werd meestal de hulp ingeroepen van familie. Er moest bakleverworst en bloedworst gemaakt worden. Voor de metworst werden de darmen van het geslachte varken gebruikt. Het vlees moest gekookt en ingeweckt worden.
Het spek en een ham (schinke) kwamen met de verschillende soorten worst aan de zolder in de keuken te hangen. De mensen die geholpen hadden kregen meestal een deel van de slacht mee als waardering voor de hulp. Ook werd de dominee meestal niet vergeten.
v.l.n.r.: B.J. Otten (Collendoorn, landbouwer tevens huisslachter); Hendrik Dorman (Heemse, Haardijk, petroleumventer); Mans Dorman (landbouwer, koster N.H. kerk tevens huisslachter) en broer van Hendrik.
Trefwoord:Religie;, Landbouw;, Nederlands Hervormde Kerk, Nederlands Hervormd, Hervormd, petroleumventer, koster, huisslachting, venter, varkens, Groepsfoto
Periode:1960
Opmerking inhoudsdatering:begin 1960
Uitgever:onbekend
Bestandstype:foto
Fysieke bijzonderheid: foto;
Materiaalaanduiding: gescand origineel
Afmetingen: Breedte, 1148 Hoogte, 1800
Locaties:Heemse
Identifier:NL-HdbHVH_HV05299
Collectie:Historische Vereniging Hardenberg Fotocollectie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.