image/svg+xml

Detail Beeldbank Goor en omgeving (particulier)

Detail Beeldbank Goor en omgeving (particulier)

Omschrijving:1999 Goor Kerkstraat. Een deel van het avondmaalzilver van de Hervormde kerk; 2 bekers, 2 schenkkannen en een schaal.
Jan Geerts vermeldt het volgende over EEN GESCHENK:
Vier jaar vóór het jaar der verlichting, op 30 april 1867, hadden de kerkvoogden een niet alledaagse brief ontvangen en het lijkt me (dus Geerts) wel leuk de inhoud ervan in zijn geheel te citeren:
'Bij de ondergeteekenden werdt het denkbeeld opgeworpen onze avondmaaltafel trachten te voorzien van Eenige Zilveren voorwerpen, die daar, naar hun inzien tot heden ontbreken. Eenige invloedrijke leden der gemeente steunden dit denkbeeld door woord en daad, waardoor het Ons gelukte zoo niet geheel, dan toch voor het voornaamste gedeelte te slagen. Wij bieden derhalve aan U, mijne Heeren! als herders der kerkelijke goederen, als een geschenk aan de Kerk aan:
Twee zilveren schenkkannen
Een zilveren bord
Twee houten offerkistjes, met zilver gemonteerd, bekostigd uit vrijwillige bijdragen van leden der Gemeente.'

"En de brief besluit met:"
'Gaarne hadden wij gewenscht daarbij te kunnen voegen een Zilveren broodschotel; wij hebben daarvan moeten afzien omdat onze inzameling zulks niet permitteerde. Derhalve veroorloven wij Ons Uwe vergadering daarop opmerkzaam te mogen maken en in overweging te geven dit stuk tot aanvulling van het geheel voor rekeniing der kerkelijke fondsen aan te schaffen.'
"Nader onderzoek gaf te kennen dat zo'n broodschaal f 133,- kostte en aangezien dat de financiële middelen te boven ging, werd het ei van Columbus gevonden: de huur van de zitplaatsen werd verhoogd!"

Jan Geerts vermeldt nog dat het een probleem was waar men de kostbare objecten moest opbergen. Hij herinnert zich nog goed dat in de jaren vijftig van de 20e eeuw een paar keer per jaar de toenmalige koster Elbert ten kantore van de firma Jannink, waar hij (Geerts) toen werkte, verscheen en hij met Elbert een kluis met een dikke deur binnenging, alwaar een bruine kist stond. En in die kist bevond zich het avondmaalszilver dat de koster dan met zich meenam om het 's maandags weer terug te brengen.
(foto Beeldbank Historisch Goor)
Opmerkingen:2004 "Weer samen op weg in Goor" blz. 18 Een geschenk. G.J. Geerts
Identifier:NL-GOROMG_004452
Collectie:Beeldbank Goor en Omgeving (particulier

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.