image/svg+xml

Detail Beeldbank Goor en omgeving (particulier)

Detail Beeldbank Goor en omgeving (particulier)

Omschrijving:2000 Goor. Mechanisch torenuurwerk (1939) van J. van de Kerkhof uit Aarle-Rixtel die het importeerde van Korfhage in Duitsland.

In 1939 bood de commissie voor het School- en Volksfeest het college van B en W ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina een bedrag van max. f 1200,- als bijdrage voor 'een complete electrische vierzijdige tijdaanwijzing in den Goorschen kerktoren' aan. Naar aanleiding van die geste kwam het college van B en W met het voorstel het bedrag te aanvaarden en niet alleen de kerktoren van een nieuwe electrische tijdaanwijzing te voorzien, maar ook het uurwerk van het gemeentehuis (van Sprakel) te vernieuwen. Dit voorstel werd zonder hoofdelijke stemming door de raad aangenomen, waarop de Ned. Fabriek van Torenuurwerken, Klokken en Klokluidapparaten Jos. van de Kerkhof en Zonen te Aarle Rixtel werd belast met de uitvoering van beide projecten en wel voor de totaalprijs van f 2.225,50.

Waarschijnlijk is dit nieuwe kerktorenuurwerk van 1939 de opvolger van een exemplaar 1901/1902. In 1902 stuurt men n.l. een briefje aan de gemeente Goor met als onderwerp: "Torenuurwerk". Citaat: "In 't laatst van 1901 is in den toren een nieuw uurwerk geplaatst door B. Eyshout te Arcen in Noord-Brabant. Het kost f 1.270,-. Het vorige totaal uitgeloopen en den waren tijd niet juist meer aangevende, dateerde van 1629."
In die tijd was de kerktoren in het bezit van de burgerlijke gemeente. In 1997 is de toren overgedragen aan de kerk, waarbij de onderhoudskosten voor rekening van de burgerlijke gemeente blijven.
Datum:2000
Datum onzeker:Nee
Opmerkingen:2004 "Weer samen op weg in Goor" blz 20. De geschiedenis van de Nederlandse Hervormde kerk van Goor. G.J. Geerts
1987 "Sprokkelen in Goors verleden" blz. 2-3. Klok en uurwerk opgesteld in hal van het gemeentehuis te Goor. G.J. Geerts
Auteur:Ben Gritter
Rechten:CC BY-NC-ND
Identifier:NL-GOROMG_000240
Collectie:Beeldbank Goor en Omgeving (particulier

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.