image/svg+xml

Geschiedenis van de LTM

Verhaal

Geschiedenis van de LTM

Plaatje bij verhaal: aa6-2.jpg

In voorgaande afleveringen hebben wij al eens stil gestaan bij Almelose textielbedrijven. Zij vervaardigden hoofdzakelijk grote hoeveelheden doek die dan elders tot kleding of andere eindproducten verwerkt werden.

De grote textielfabrieken zijn vrijwel allemaal door Almeloërs in Almelo gesticht. Toch was er een ‘vreemde eend in de bijt’. Alleen al de naam doet niet Almeloos aan. Het gaat hier om de N.V. Leeuwarder Textiel Maatschappij (LTM).
In 1919 werd een in Leeuwarden gevestigde stoffenhandel, de N.V. Leeuwarder Textiel Maatschappij, overgeplaatst naar Almelo. Aanvankelijk begon de fabriek in een pand aan de Grotestraat, hoek Hofstraat, met het vervaardigen van, wat men toen noemde, werkmanskleding en jongenspakjes.
Met een personeelsbezetting van 10 tot 15 meisjes en enkele mannelijke medewerkers werd toen de grondslag gelegd voor een snel groeiend bedrijf. Al na een aantal jaren moest de LTM naar meer ruimte zien, die aan de Grotestraat niet te vinden bleek. In 1929 verhuisde het bedrijf naar de Veldkampsweg, waar zij tot het einde toe gevestigd zou blijven.
In 1929 opende de LTM een nevenvestiging in Hardenberg, in 1957 verscheen een vestiging in Apeldoorn en in 1963 te Nieuw-Amsterdam. Het totale aantal medewerkers was na de opening van de vestiging in Nieuw-Amsterdam gegroeid tot 1300. Het hoofdkantoor bleef al die jaren steeds in Almelo gevestigd, evenals de snijzaal en de magazijnen.
Alle stoffen werden dus in Almelo gesneden en uitsluitend in de nevenvestigingen geconfectioneerd en geperst. Via de completeerafdeling en de expeditie te Almelo, werden de LTM produkten dan verzonden aan afnemers in binnen- en buitenland.
In de periode na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde de LTM zich in de vervaardiging van kostuums en winterjassen voor heren en jongens. Maar ook voor dames werd een geheel eigen modieuze lijn ontworpen. Bekend waren de vele modeshows die geheel door de’ ELTEM-modinettes’ verzorgd werden. Bekend was ook de jaarlijkse grote modeshow waarvan de opbrengst aan het Rode Kruis ten goede kwam.
In 1969 vierde de LTM haar 50 jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan kreeg het personeel van de vestiging te Almelo een verzorgde feestavond in ’t Groenendal aangeboden. Als gangmakers traden onder andere de artiesten Piet Bambergen, René van Vooren en Gonnie Baars op. Kent u ze nog? In datzelfde jaar vierde de vestiging van de LTM te Hardenberg tevens het 40 jarig bestaan van deze dependance. Ter gelegenheid hiervan bood het personeel van de vestiging te Hardenberg het bedrijf een tegeltableau aan. Dit tableau bevat afbeeldingen van de vestigingen te Almelo, Hardenberg, Apeldoorn en Nieuw-Amsterdam. Het tableau kreeg in de hoofdvestiging te Almelo en plaats. Het tableau is nog steeds te zien in het Museum voor Heemkunde te Almelo.
Zeer spoedig na de viering van het heugelijke jubileum vielen bij de LTM de eerste ontslagen. Ondanks het feit dat de LTM hoogwaardige eindproducten vervaardigde sloeg uiteindelijk de crisis in de textiel ook hier toe. In januari 1974 werden de vestigingen in Hardenberg en Apeldoorn gesloten. Enige jaren later viel ook het doek voor de hoofdvestiging te Almelo.

Trefwoorden:N.V. Leeuwarder Textiel Maatschappij, LTM
Periode:1919-1974
Locatie:Almelo

Reacties

Mijn grootvader Jacob Andre Baart is werkzaam geweest bij de "Leeuwarder Textiel Maatschappij" Ik heb nog een gouden horloge wat herinnert aan zijn jubileum voor 25 jaar diens van 1919 t/m 1944. Nu gaan er verschillende verhalen de ronde in onze familie over mijn grootvader, hij zou destijds hoofd boekhouder zijn geweest terwijl een ander er van overtuigd is dat hij deel uit maakte van de directie.. geschiedenis aan het uitzoeken ben zou ik graag zekerheid willen hebben over de functie van mijn grootvader bij de L.T.M. (Eltem - LTM) Hopend dat u mij veder kunt helpen, wacht ik uw antwoord af.. Met vriendelijke groet Jaap Baart
Algemeen door anoniem op 22 Sep 2018 om 12:01:00

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.