image/svg+xml

De luchtbrug van Bendien in Almelo

Verhaal

De luchtbrug van Bendien in Almelo

Plaatje bij verhaal: knipsel_6.jpg

Het bekende Almelose confectiebedrijf Bendien is in februari 1890 aan de Kerkstraat begonnen met ongeveer zes naaisters. Vanwege schaalvergroting verhuisde men, in 1892, al snel naar de Holtjesstraat. 

Het ging goed met de firma Bendien, in 1930 was er al sprake van het duizendste personeelslid. Het oude fabrieksgebouw is gedurende de jaren naast en achter het nu nog steeds bestaande herenhuis aan de Holtjesstraat gebouwd. Tussen deze oude fabrieksgebouwen en het nieuwe fabrieksgedeelte, bouwde men in 1932 hoog boven de straat een luchtbrug. De brug werd gebouwd naar een ontwerp van Jans en Henneke architecten B.N.A. te Hengelo. Door deze brug liep een lopende band waarop bakken geplaatst konden worden. Deze bakken waren ongeveer 80 bij 150 cm. Hierin werden de producten van de ene productieafdeling naar de andere vervoert. Deze lopende band liep door het hele bedrijf aan beide kanten van de Holtjesstraat en weer terug. Het was ook mogelijk om lopend over de brug te gaan, maar vanwege het lage plafond kon dit alleen gebukt. Er werd slechts door de brug gelopen voor onderhoud en een enkele keer door de portiers. De stenen brug liep in het nieuwe gedeelte nog ongeveer tachtig meter door, met een kleine knik erin, richting de naaizalen.

Eén van de directeuren van Bendien was op een zakenreis naar Amerika geweest en daar was hem een reclametechniek opgevallen. Bij terugkomst in Almelo heeft hij dit ook op de luchtbrug laten maken. De firma Bendien was destijds de eerste in Nederlandse, en misschien wel de eerste in Europa, die deze techniek toepaste op een gebouw. Komende vanaf de Grotestraat-Zuid stond de naam Bendien. De letters stonden er los op een eindje van de muur af. Achter deze letters was verlichting geplaatst en niet zichtbaar vanaf de straat. Deze verlichte de muur achter de letters. Er werd veel gepraat over de verlichting bij Bendien. Bedrijven kwamen kijken er was landelijke belangstelling. Destijds was de straatverlichting summier. De verlichte luchtbrug van Bendien was een bezienswaardigheid voor de Almelose bevolking. De mensen gingen even kijken op de fiets, waar de verlichting van de fietsen in tegenstelling met veel fietsen tegenwoordig nog wel werkte.

Aan de andere kant van de luchtbrug, komende van de Adastraat, stond de naam Oxford. Dit was een verwijzing naar de “lijn” Oxford. Het betrof hier heren boven kleding, zoals kostuums, colbertjes, broeken, overjassen etc. Naast Oxford had Bendien ook nog de bekende “lijn” Beva, Wat de afkorting was van Bendien vakkleding. Dit betrof puur werkkleding, zoals werkbroeken , stofjassen etc.
Eind zeventiger jaren kwam er door internationale ontwikkelingen, zoals concurrentie van lage lonen landen en goedkopere en snellere productiemethodes, de klad in de Nederlandse textielindustrie en heeft de firma Bendien zijn bedrijfsactiviteiten gestaakt. Beging jaren tachtig werden de fabrieksgebouwen en de luchtbrug gesloopt en hebben nu plaatsgemaakt voor woningbouw. Het enige wat nu nog fysiek herinnert aan de fabrieken van Bendien is een monument aan de Bartelshoek.

Auteur:Gemeente Almelo
Trefwoorden:Bendien, Jan en Henneken architecten b.n.a., Lopende band, Oxford, Beva, Bendien vakkleding, IJzeren Eeuw Overijssel
Periode:1890-1980
Locatie:Almelo
Thema's:De industriële revolutie in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.