image/svg+xml

Bioscopen in de Grotestraat in Almelo

Verhaal

Bioscopen in de Grotestraat in Almelo

Plaatje bij verhaal: 50b47a667ce68296e5b86299827d207d_0.jpg

Vorige week werd er een mooie bioscoop aan het Catharina Amaliaplein geopend. Op deze plaats was voorheen het kantoor van de textielfabriek van Ten Bos aan de Grotestraat gevestigd. 

De oude contouren van het kantoor van Ten Bos zijn goed in de nieuwe bioscoop verwerkt. De Grotestraat heeft een lange bioscooptraditie.
In april 1919 vestigden zich twee bioscopen aan de Grotestraat. Op nummer 25 werd een geheel nieuwe bioscoop gebouwd door de uit Leeuwarden afkomstige F. Schoppert. Het nieuwe pand werd ontworpen door de bekende Almelose architect M.H. Krabshuis. Aangezien het een bioscoop betrof werden er door de brandweer de nodige eisen gesteld aan de brandveiligheid. Al op 10 juli 1919 was de zaak rond en kreeg Schoppert de gevraagde vergunning. De bioscoop opende onder de naam bioscooptheater Favorite. Uit deze naam blijkt dat er in de bioscoop ook een klein theater voor toneelvoorstellingen was ondergebracht. In 1934 nam A. Hartgers de bioscoop over van Schoppert.
Vanaf die tijd zou de familie Hartgers de bioscoop voortzetten. Nog in datzelfde jaar werd de bioscoopzaal vergroot om het toegenomen aantal bezoekers meer beenruimte te geven. In 1952 werd de ingang van het pand ingrijpend gewijzigd. Bij deze gelegenheid werd de naam veranderd in Varossieau, de familienaam van de vrouw van Hartgers. In 1987 werden de bioscoopzalen voor het laastst gemoderniseerd. In 2005 sloot Vasossieau definitief haar deuren.
Op nummer 65 werd in april 1919 een bestaande winkel in opdracht van A. Wasserkampf tot bioscoop omgebouwd. De ingrijpende verbouw werd uitgevoerd door de Almelose architect J. Vixseboxse. De voorgevel kreeg een heel mooi aanzien. Het balkon en de grote ronde ingang zijn nog steeds kenmerkend voor het pand Grotestraat 65. De bioscoop opende onder de naam bioscooptheater Rembrandt. In 1934 werd de grote bioscoopzaal uitgebreid. In de Tweede Wereldoorlog uitten de bezoekers regelmatig anti Duitse sentimenten. Zo werd er tijdens een bioscoopjournaal luid geapplaudisseerd bij het zien van een brandend Duits vliegtuig. Op 3 februari 1943 werd Rembrandt op last van de Duitse bezetter zelfs tijdelijk gesloten. Op die dag werd namelijk bekend dat de Duitsers bij Stalingrad vernietigend verslagen waren. Kennelijk waren de Duitsers bang dat het publiek in
Rembrandt haar vreugde niet onder (bioscoop) stoelen of banken zou steken. Na de oorlog werd de naam veranderd in Cinema Palace. Door de opkomst van de video begin jaren tachtig nam het bioscoopbezoek sterk af. In 1985 sloot de bioscoop haar deuren.

Trefwoorden:Bioscoop, Favorite, Rembrandt, Cinema palace, Theater, Grotestraat, Textielfabriek ten bos
Personen:F. Schoppert, M.h. Krabshuis, A, Wasserkampf, Hartgers, Varossieau, J. Vixseboxse
Periode:1919-1985
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.