image/svg+xml

Almelosche Radio Centrale

Verhaal

Almelosche Radio Centrale

Plaatje bij verhaal: a4-2.jpg

Enige tijd geleden viel mijn oog op een krantenbericht waarin werd aangekondigd dat het per 11 december 2006 niet meer mogelijk is om televisie te kijken via het analoge ether signaal. Na die datum worden de signalen alleen nog maar via een digitaal signaal uitgezonden. De circa 1% van de huishoudens die nog over de ouderwetse sprietantenne of
harkantenne beschikken dienen dan een decoder aan te schaffen. Ja waar is de tijd gebleven dat antennes op de daken het straatbeeld bepaalden?

Tegenwoordig ontvangen wij onze televisie- en radiosignalen vrijwel allemaal via de kabel. De kwaliteit wordt steeds beter en we kunnen kiezen uit een keur aan zenders. Afgezien van deze twee verbeteringen is er echter weinig nieuws onder de horizon. Onze grootouders hadden veelal ook al kabel! Het begon allemaal in 1924 in Koog aan de Zaan bij de scholier A.L. Bauling. Als een van de weinigen beschikte hij toen al over een radio. Veel van zijn vrienden en kennissen kwamen bij hem radio luisteren. 
Om hen beter van dienst te zijn, besloot Bauling zijn radio via de kabel met een aantal luidsprekers te verbinden. De luidsprekers installeerde hij bij diverse mensen in Koog aan de Zaan. Dit idee bleek een onverwacht groot succes. Binnen vier jaar was Bauling directeur van zes radiocentrales met in totaal 3.500 abonnees.
Sindsdien verrezen overal in ons land de radiocentrales, ook wel radiodistributie genoemd, als paddestoelen uit de grond. De radiocentrale was voor huishoudens aanvankelijk voordeliger dan de aanschaf van een privé radiotoestel. In de eerste plaats betekende een abonnement op de radiocentrale dat er geen dure radio hoefde te worden aangeschaft. In de tweede plaats was de geluidskwaliteit van de radiocentrale over het algemeen beter dan de ontvangst van de eigen radio.
Aanvankelijk leek het er dan ook op, dat de radiodistributie de eigen radio ging verdringen. In de loop van de jaren dertig van de vorige eeuw werden de radiotoestellen steeds goedkoper, waardoor de eigen privé radio terrein won op de radiocentrale.
Op 19 december 1940 werden alle radiocentrales op last van de Duitse bezetter genationaliseerd en bij de PTT onder gebracht. Via de radiocentrale kreeg de bezetter nu nog meer grip op het luistergedrag van de Nederlanders.
In Almelo bestond ook een radiocentrale waarvan helaas weinig bekend is. Op 1 juli 1935 besloot de gemeenteraad een radiodistributiebedrijf op te zetten onder de naam N.V Almelosche Radio Centrale. Als exploitant werd de heer heer A. van Busschbach aangewezen. Na de nationalisatie van de Radiocentrale te Almelo trachtte de Gemeente Almelo vanaf 1941 nog een bedrag van 2250 gulden op de PTT te verhalen, voor de kosten van technisch toezicht op de radiocentrale over de periode 1935-1940.
In de loop van de oorlog verzandde de zaak doordat de PTT vanaf 1942 de betalingsverzoeken van de Gemeente Almelo niet meer beantwoordde. Na de bevrijding in 1945 werd de zaak weer opgepakt. Allereerst werd overwogen het bedrag van de voormalige exploitant terug te vorderen. Maar omdat van Busschbach in een slechte financiële toestand verkeerde ( van Busschbach had gedurende de oorlog in concentratiekamp Neuengamme gezeten) werd afgezien om de vordering op hem te verhalen.
Pogingen om de vorderinge op de PTT te verhalen werden in 1952 gestaakt omdat de vordering inmiddels was verjaard.
Vanaf het midden van de jaren vijftig kreeg de Radio Centrale veel concurrentie door de snelle opkomst van goedkope radio’s met een mooie notenhouten kast. Kort daarna viel definitief het doek voor de Radio Centrale, omdat de meeste huishoudens beschikten over een eigen privé radio met antenne.

Trefwoorden:Almelosche radio centrale, PTT
Personen:A. Van Busschbach
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.