image/svg+xml

ACO melkfabriek

Verhaal

ACO melkfabriek

Plaatje bij verhaal: aco1-1.jpg

Veel mensen zullen zich de tijd van de schoolmelk zeker nog kunnen herinneren. Na de Tweede Wereldoorlog werd aan alle lagere schoolkinderen door de overheid gratis melk verstrekt. Aanvankelijk werd deze melk in melkbussen aangeleverd.

Vanaf de jaren zeventig werd de melk in glazen flessen en kartonnen pakken verpakt. De Almelose melk werd geleverd door de Almelosche Coöperatieve Melkinrichting (ACO).

Mede door de verzorging van de schoolmelk was dit, inmiddels verdwenen, bedrijf een bekend begrip in Almelo. De ACO was een door de Almelose veehouders opgerichte coöperatie, die hun een redelijke prijs voor hun melk garandeerde. De ACO werd vermoedelijk in 1907 opgericht. Op 28 maart 1907 schonk de ACO een stukje grond gelegen aan de Melkweg en de Wondestraat aan de toenmalige Gemeente Ambt Almelo. (De straatnamen Melkweg en Wondestraat werden pas op 1 augustus 1915 vastgesteld). Het door de ACO geschonken strookje grond werd gebruikt voor het verbreden van de Melkweg en de Wondestraat. Het verbreden en verbeteren van de weg werd noodzakelijk omdat de ACO haar fabriek wilde uitbreiden.

De eerste omvangrijke uitbreiding dateert uit 1911. In dat jaar werd de oude melkfabriek vervangen door een nieuwe fabriek. Er kwam een laboratorium, een koellokaal, een karnlokaal en een lokaal voor het pasteuriseren van melk. De machines voor het pasteuriseren van de melk werden aangedreven met behulp van stoommachines. De nieuwbouw werd ontworpen voor de Almelose architect Jan Vixseboxse. Deze architect en later zijn opvolger Ed Vixseboxse, zouden de vaste architecten van de ACO aan de Melkweg nummer 3 worden. Het personeelsbestand van de ACO nam ook in omvang toe, want in 1914 werd het kantoor verbouwd en uitgebreid. In 1916 werd de ACO aangesloten op de gemeentelijke riolering.

Bij de melkfabriek was het een komen en gaan van wagens. De Almelose boeren brachten met hun karren melk bij de ACO. Vanuit de ACO werd de melk en diverse melkproducten over de afnemers gedistribueerd. Het vervoer vond in deze jaren plaats met behulp van paard en wagen. Ten behoeve van de distributie schafte de ACO eigen paarden en wagens aan. Om deze te stallen werd in 1922 een paardenstal en een werkplaats voor de karren gebouwd. In 1926 werd de fabriek sterk gemoderniseerd en uitgebreid. Hiermee verkreeg de melkfabriek haar definitieve aanzien. Daarna zouden nog talloze kleinere verbouwingen en uitbreidingen van de fabriek volgen. Ten behoeve van de uitbreidingen werden er meer en meer stukjes grond rondom de fabriek aangekocht.

In 1960 wilde de ACO een groot perceel grond aan de Wondedwarsstraat / Olmstraat van de Gemeente Almelo aankopen. Zij had deze grond nodig voor een omvangrijke uitbreiding van de fabriek. Nader onderzoek wees uit dat het voornoemde terrein toch iets te klein bleek voor de fabrieksuitbreiding. In goed overleg met de Gemeente Almelo besloot de directie van de ACO een geheel nieuwe melkfabriek aan de Plesmanweg 3 te bouwen.

De nieuwe fabriek werd in 1966 in gebruik genomen. Op het terrein van de fabriek aan de Melkweg werden in 1977 woningen gebouwd.

Trefwoorden:ACO, Almelosche Coöperatieve Melkinrichting, Melkfabriek, Schoolmelk, Melkweg, Wondestraat, Ambt Almelo, Wondedwarsstraat, Olmstraat
Personen:Jan Vixseboxse, Ed Vixseboxse
Periode:1907-1977
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.