image/svg+xml

Wijk 14 Wierdense Hoek

Wijk 14 Wierdense Hoek

Omschrijving:Almelose Aa
Luchtfoto. Wierdense Hoek. Op de onderste helft op de foto loopt van rechts naar links onderin de Almelose Aa, aan de bovenkant voor het merendeel verborgen door de Bosschages van het Rohofplantsoen ter hoogte van de Aastraat, bij de rij woningen met de rode daken.

Brug Rohofstraat
Rohofstraat. Geheel links onderin loopt de Rohofstraat vanaf de afslag naar de Veldkampsweg, over de brug in de Rohofstraat, richting de Wierdensestraat. Respectievelijk links en rechts van de brug lopen parallel de zijstraten G.K. van Hogendorpstraat en de Spreeuwenstraat naar beneden.

Café De Eerste en Laatste Aanleg (café Eela)
Wierdensestraat. Aanbeland bij de kruising van de Wierdensestraat staat aan de overkant op de hoek, in het witte pand, café De Eerste en Laatste Aanleg (café Eela) aan de Wierdensestraat, op de hoek van de Appelstraat. (tegenwoordig Kersenstraat)

Garage Gebr. Muller
Wierdensestraat. Rechts van het café bevinden zich de overige winkeliers aan de Wierdensestraat, tot aan het begin van de verkeerstunnel onder het spoor, met ongeveer halverwege garage Gebr. Muller, dat later voortgezet werd onder de naam Autobedrijf Almelo bv.

Sanering hoek Rohofstraat Wierdensestraat
Rohofstraat. Op de locatiehoek op de voorgrond van al deze winkeliers aan de Wierdensestraat zou nog het nodige gesaneerd worden, t.w. de plek tussen de Wierdensestraat en de Aastraat daar parallel onder, met links als afscheiding de rij woningen aan de Rohofstraat in het linker gedeelte van dit gebied.

Rohofschool
Wierdensestraat. Bovenin die locatie is nog de voormalige Rohofschool aan de Wierdensestraat te zien met het afzonderlijke gymnastieklokaal op het schoolplein rechts ervan, dat aan de achterzijde grenst aan de voormalige 2e Wierdensedwarsstraat. De school zou nog worden afgebroken.

Klokkenfabriek Warmink
Rohofstraat. Net onder het schoolgebouw is tevens nog het oorspronkelijke fabriekscomplex van de klokkenfabriek Warmink aan de Rohofstraat 93, vanaf de jaren dertig tot en met zeventig te zien, met de twee lichtgekleurde dakraampjes, die een extra ingang aan de Aastraat had. In de jaren zestig betrok het bedrijf het voormalige fabriekscomplex van Kleding industrie H. Smits en Co. nv aan de Parallelweg, dat overigens eveneens nog te zien is met fabriekspijp boven de Rohofschool, aan de andere kant van de Wierdensestraat. Ook dit voormalige fabriekscomplex, direct achter de woningen aan de Rohofstraat, zou nog worden afgebroken.

Bouwbedrijf G.J. Vrielink
Rohofstraat. Links van de oorspronkelijke klokkenfabriek, meer naar de Wierdensestraat en een groenstrook tussen de Rohofschool, staat het voormalige bouwbedrijf van G.J. Vrielink, met twee opstallen, t.w. de twee haaks op elkaar staande gebouwtjes. Eind jaren zestig eindigde het bedrijf de activiteiten. De ingang was rechts naast het woonhuis aan de Rohofstraat 103, tevens eigendom van de heer Vrielink. Omstreeks 1980 werden de gebouwen afgebroken.

Wijk 15 Nieuwstraat Kwartier
GEW-bedrijf
Luchtfoto. Nieuwstraat Kwartier. Rohofstraat. Rechts van de Almelose Aa begint de wijk Nieuwstraatkwartier. In het midden onderaan begint vanaf de Rohofstraat de Veldkampsweg, die schuin naar rechts loopt. Aan de linkerkant hiervan bevindt zich het GEW-bedrijf, waar zich op het terrein, links van de gasbol, nog de oude voormalige gasfabriek bevindt, met als omheining de donkere lange houten schutting aan de Veldkampsweg. De naam van het gemeentelijke bedrijf zou COGAS worden.

Leeuwarder Textiel Maatschappij
Veldkampsweg. Daar tegenover, rechts ervan aan de Veldkampsweg 24, bevindt zich het fabriekscomplex van de Leeuwarder Textiel Maatschappij nv (ELTEM / LTM), dat zich uitstrekt tot de achterliggende straat Achter de Molen. Het witte gebouw rechtsonder was het kantoor.

Wijk 10 Binnenstad.
Belastingkantoor
Luchtfoto. Binnenstad. Boven het spoor bevindt zich de Wijk Binnenstad, met rechts het belastingkantoor aan de Burgemeester Raveslootsingel, op de hoek van de Poulinkstraat.

Station Almelo
Stationsplein.Geheel links in het midden staat station Almelo aan het Stationsplein.

Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv
Egbert Gorterstraat. Net boven het station staat het grijs-zwarte fabriekscomplex Java, met rechts ervan Holland van de Koninklijke Nijverdal-Ten Cate nv aan de Egbert Gorterstraat 3, op de hoek van de Haven Zuidzijde.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Achter de Molen
Almelo, Burgemeester Raveslootsingel
Almelo, Gijsbert Karel van Hogendorpstraat
Almelo, Rohofstraat 103
Almelo, Spreeuwenstraat
Almelo, Stationsplein
Almelo, Veldkampsweg 24
Almelo, Wierdensestraat
Identifier:NL-AmlHA_975_07_034
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.