image/svg+xml

Eilandbrug

Eilandbrug

Omschrijving:Haven Noordzijde. De Eilandbrug vormde een verbinding over het Overijssels kanaal (kanaal Almelo-de Haandrik) tussen de hedendaagse Haven Noordzijde links van de brug, en rechts buiten beeld de parallelweg, gelegen nog voorbij de rechts naastliggende spoorwegovergang. Voorheen ging het om een draaibrug, daarna is het een ophaalbrug geworden. Het zicht is richting de stad, vanaf het begin van de achter ons weglopende Slachthuiskade. Nadat de latere Eilandbrug in de Aalderinkssingel, t.w. een hefbrug, zo'n honderd meter achter ons was gebouwd, werd de oude brug uiteindelijk opgeheven.

Spoorwegovergang
Parallelweg. Rechts, net buiten beeld, bevindt zich de spoorlijn en spoorwegovergang met het seinhuisje, dat nog net rechts gedeeltelijk in beeld is. De overgang aan de Parallelweg zou later worden opgeheven. Het alternatief werd de overgang in de Aalderinkssingel. Na de spoorwegovergang begint links, in de richting van het station en enkele meters verderop aan de overkant van de Parallelweg, de afslag naar de Eilandstraat. De Noordbroeksweg ook bekend als het ‘zwarte laantje’ eindigde zuidelijk bij de overweg en brug van ’t Eiland.

Taluds Haven Noordzijde
Haven Noordzijde. Aan de linkerzijde van het Overijssels kanaal worden de taluds van het kanaal door Rijkswaterstaat van een nieuwe beschoeiing voorzien.

Café-restaurant Klein Scheveningen
Haven Noordzijde. Links over de brug en buiten beeld zit café-restaurant Klein Scheveningen van eigenaar G. Stappenbeld aan de Haven Noordzijde 151. In het verre verleden heeft hier koffiehuis en uitspanning 't Eiland gezeten in het toenmalige buurschap 't Eiland. Rond 1900 heeft de heer A. Hartgers dit café-restaurant nog gerund, later de eigenaar van bioscoop Varossieau aan de Grotestraat 25.
Periode:1/1/1952-1/1/1953
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Eilandstraat
Almelo, Haven Noordzijde 151
Almelo, Parallelweg
Almelo, Slachthuiskade
Identifier:NL-AmlHA_950_47_021
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.