image/svg+xml

Panorama Stadhuis Stadhuisplein

Panorama Stadhuis Stadhuisplein

Omschrijving:Stadhuisplein. Panorama. Marktplein. Marktoverzicht. Overzicht in het midden van de foto van de driesprong Bakenstraat, Schalderoi en Hagenstraat. Vanaf het stadhuis is een gedeeltelijke kijk op de afbraak van alle huizen ten westen van de Hagengracht. Vanaf rechtsonder naar het midden, met een draai naar rechts richting het marktplein, liep de Bakenstraat. In deze bocht ging je links naar boven de Hagenstraat in, die uitkwam in de Hagengracht. Links van deze afslag naar de Hagenstraat begon het Schalderoi, dat net achter het hoekpand links op de voorgrond langsloopt, naar links toe.

Café Schipper / Du Plessis / Meupelenberg
Hagengracht. Aan die naar boven lopende Hagenstraat grensden aan de rechterkant drie panden, waarvan de laatste op de hoek stond van de Hagengracht, t.w. het grijze pand met het deels platte dak en lichte schoorsteen. Dit was het café van v/h Schipper. Later werd dit nog Du Plessis en de laatste uitbater was Meupelenberg.

Fijnslijpinrichting Tegeler
Hagenstraat. Rechts van het café op de hoek stond aan de Hagenstraat 2 de nevenlocatie van Fijnslijpinrichting Tegeler. De slijperij had aan de Hagengracht 10, op de andere hoek van de Hagenstraat de hoofdlocatie.

Pakhuis H.W. ten Hove Bzn. & Co.
Bakenstraat. Rechts van de draai in de Bakenstraat naar het marktplein stond op de hoek het pakhuis van H.W. ten Hove Bzn. & Co., handel in ijzer en staal, dat tevens aan het Marktplein 17a gevestigd was. Het hoge pand met een plat dak en een schoorsteen aan de zijkant bij de Bakenstraat, dat inmiddels afgebroken is, stond net voorbij en naast het langwerpige pand met het puntdak, rechts op de voorgrond. Voor menig Almeloër, die vanaf de Hagenstraat langs dit pand kwam, viel meteen boven aan de muur een groot reclamebord op, met de afbeelding van een inbreker erop, een beetje schrikaanjagend, met reclame over sleutels met het opschrift: “Hij loert, geen kans, Lips sluit alles”. Het lange hoge pand liep vanaf de Bakenstraat schuin door tot aan de Markt. Op de muur aan de zijkant van het pand stond het opschrift: “Magazijn van IJzer en Staal H W ten Hove”.

Pakhuis Gétes
Bakenstraat. Het voornoemde langwerpige pand met puntdak rechts aan de Bakenstraat 5 was tot 1927 in gebruik bij de koffiebranderij en theehandel van Neuteboom, waarna er een agentuur- en commissiehandel in kwam, t.w. Ruiter en Mensink. Daarna werd het gebruikt als pakhuis door Gétes meubelen. Zowel ten Hove, als Gétes hadden hun bedrijfslocaties aan de Markt, eveneens naast elkaar.

Accountantskantoor Eshuis
Bakenstraat. In het witte pand rechts op de voorgrond heeft voorheen het accountantskantoor van Eshuis gezeten.

Gasthuissteeg
Het zijpad van de Bakenstraat, rechtsonder in beeld, dat vanaf de Bakenstraat tijdelijk doorliep naar het marktplein, was het verlengde van de Gasthuissteeg. Deze liep vanaf de Bakenstraat, onder in beeld door naar links, tot het uitkwam in het Schalderoi, bij een pleintje, waar toen ook de oude Synagoge stond. Vanaf de voornoemde draai in de Bakenstraat en dan linksaf liep het Schalderoi ook richting dat pleintje. Een stukje Schalderoi-straat is hiervan nog te zien, links achter het huizenblok op de voorgrond.

Café de Klomp
Schalderoi. Dat huizenblok op de voorgrond, met het pand met het grijze platte dak aan het Schalderoi, op de hoek van de Bakenstraat was café de Klomp (Centrum Bar Rudie). Uitbater was R.E.J. Rudie Quentemeijer, een oud bokser.

Kapper Mans Gorel
Schalderoi. In het pand links van het café de Klomp zat kapper Mans Gorel aan het Schalderoi.

Gymnastieklokaal Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Schuin tegenover de kapper, uiterst links, is nog net een glimp van het gymnastieklokaal te zien van de Koningin Wilhelminaschool aan de Hagengracht, dat aan deze kant grensde aan het Schalderoi.

Garage Kempers
Haven Noordzijde. Rechts onderin is nog de “achtertuin” te zien van v/h Garage Kempers aan de Haven Noordzijde, de Citroëndealer. Voorheen zat hier de DAF-dealer garage Schiphorst.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Schalderoi
Almelo, Stadhuisplein 1
Identifier:NL-AmlHA_950_34_054
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.