image/svg+xml

Wijk 15 Nieuwstraat Kwartier

Wijk 15 Nieuwstraat Kwartier

Omschrijving:Spoorlijn Almelo-Hengelo
Luchtfoto. Nieuwstraat Kwartier. Een overzicht op het Nieuwstraat Kwartier, net boven de spoorlijn, vanaf de zuidelijke binnenstad.

GEW-bedrijf
Rohofstraat. Rechts, boven de spoorlijn, is het terrein met de witte gasbol van het GEW-bedrijf te zien aan de Rohofstraat, op de hoek van de Veldkampsweg.

Leeuwarder Textiel Maatschappij
Veldkampsweg. Links aan de Veldkampsweg 24 staat de Leeuwarder Textiel Maatschappij, oftewel de LTM, of ELTEM, aan de linker zijde grenzend aan de straat Achter de Molen.

Goossenmaatspark
Geheel links, met de blauwe vijver, is het Goossenmaatspark, waar in de winter altijd geschaatst kon worden.
Eromheen liggen de straten Platanenstraat, Iepenstraat, Wilgenstraat, Elzenstraat.

Schoolstraat
Boven het park, net achter de vier achter elkaar gelegen flats, bevindt zich de Schoolstraat, die de scheiding vormt van de wijk met de naastgelegen Ossenkoppelerhoek.

Spoorwegovergang Nieuwstraat-Zuiderstraat
Nieuwstraat. Links in het midden bevindt zich de spoorwegovergang Nieuwstraat-Zuiderstraat, de beide straten die vanaf linksonder schuin naar boven weglopen richting de afslagen naar de Schoolstraat en het Acaciaplein, met vervolgens de Nachtegaalstraat.


Wijk 10 Binnenstad
Luchtfoto. Binnenstad. Beneden het spoor, nog rechts van de voornoemde spoorwegovergang, bevindt zich de binnenstad, waar vanaf het spoor, in het midden onderaan, de Tuinstraat in een flauwe bocht naar beneden loopt.

Almelose Aa
Rechts daarvan loopt parallel de Almelose aa omhoog, onder de brug door in de 1e Sligtestraat en vervolgens onder het spoor door.

Kapok- en verenfabriek SESA
Poulinkstraat. Rechts van de Almelose Aa onderaan, met het sheddak en fabriekspijp, staat de kapok- en verenfabriek van SESA aan de Poulinkstraat, op de hoek van de 2e Sligtestraat. SESA stond voor: “Scholl Engberts & Scholten Almelo”. De textielfabrikanten J.E. Scholten Engberts, A. Scholten en L. Scholten richtten in de Slichte de kapok- en verenfabriek op.

Dijkers Bakkerijen
Poulinkstraat. Rechts van de kapokfabriek loopt, vanaf rechts onderin, de Poulinkstraat in een bocht naar boven richting het spoor. Halverwege die bocht wordt de Poulinkstraat doorkruist door respectievelijk de 1e Sligtestraat en de Westerstraat. Die kruising bevindt zich bij het witte pand daar op de hoek van Dijkers Bakkerijen, een voormalig kerkgebouw.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, 1e Sligtestraat
Almelo, 2e Sligtestraat
Almelo, Acaciaplein
Almelo, Achter de Molen
Almelo, Elzenstraat
Almelo, Iepenstraat
Almelo, Nachtegaalstraat
Almelo, Nieuwstraat
Almelo, Platanenstraat
Almelo, Poulinkstraat
Almelo, Rohofstraat
Almelo, Rohofstraat
Almelo, Schoolstraat
Almelo, Tuinstraat
Almelo, Veldkampsweg
Almelo, Veldkampsweg 24
Almelo, Wilgenstraat
Almelo, Zuiderstraat
Identifier:NL-AmlHA_950_32_091
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.