image/svg+xml

Panorama Grote Kerk

Panorama Grote Kerk

Omschrijving:Winkeliers Grotestraat Noord
Grotestraat Noord. Panorama. Sanering. Het zicht is vanaf de toren van de Grote Kerk Kerk aan het Kerkplein 15 op de Grotestraat op de voorgrond, ter hoogte van de kruising met de Kerkstraat. De panden aan de westkant van de Hagengracht zijn inmiddels grotendeel afgebroken, met uitzondering van een aantal panden rechts in de bocht van de Hagengracht naar de Grotestraat en een aantal rechts ervan aan het Schalderoi. Ook café de Klok, net voor het stadhuis links met het puntdak en van voren een boerderijmodel, mocht nog even blijven staan aan de Gasthuissteeg.

Stadhuis Stadhuisplein
Stadhuisplein. Nieuwbouw. Op de plek van het inmiddels gesaneerde binnenstadsgedeelte staat het gerealiseerde stadhuis aan het Stadhuisplein 1, op de hoek van Het Baken. Op de foto is goed te zien, wat voor een impact de nieuwbouw van het stadhuis heeft gehad op dit gedeelte van Almelo, in de wetenschap, dat hier een hele wijk met mensen en bedrijven heeft gezeten, die plaats moesten maken.

Stoffenhuis ten Seldam
Grotestraat. Bruidshuis. Links onderin loopt, zoals gezegd de Grotestraat, met geheel links met de blauwe luifel, Stoffenhuis ten Seldam, gespecialiseerd in bruidsjurken aan de Grotestraat 37.

Talamini IJs
Grotestraat. Het pand ernaast is de IJssalon van Talamini aan de Grotestraat 35.

F.T. Van Buuren en Zn.
Grotestraat. De buurman van Piet Talamini is F.T. Van Buuren en Zn., elektriciteit en sanitair aan de Grotestraat 33.

Engbers Moden
Grotestraat. In dit duopand van Van Buuren zit rechts, met de witte gevel boven nog net te zien, Engbers Moden aan de Grotestraat 31.

Bar-discotheek 't Stuupke
Grotestraat. In het hoge pand ernaast aan de Grotestraat 29, met de twee etages en de vijf witte luiken bovenin, zit op de begane grond bar-discotheek 't Stuupke (vanaf 1969). Ernaast is nog een etalage ingericht van modehuis Draper, die aan de overkant van de Grotestraat 26 gevestigd is, naast Bar de Ossekop aan het Kerkplein 2. De naam van de discotheek is afgeleid van de bijnaam die het pand had ten tijde van de Twentse Damast, die er ook in het verleden in heeft gezeten. (daarvoor S. Bendien en Zonen) Het pand werd toen 'Bendien met de hoge stoep' genoemd.

fa. G. Willemsen, ijzerwaren en gereedschappen
Grotestraat. Voorheen was hier Willemsen IJzerhandel gevestigd op de begane grond, die tevens eigenaar was van het monumentale pand. Hij verhuurde de bovenetages in de jaren zestig aan de judo Sportacademie Almelo van K. Bouter (1e et) en japonnen en rokkenatelier Polco van G.J.M. Ebbers (2e et).

Bioscoop Varossieau
Grotestraat. Het langgerekte gebouw rechts naast de discotheek is bioscoop Varossieau aan de Grotestraat 25. Het pand van de eigenaar de heer Hartgers liep naar achteren helemaal door naar de Hagengracht en had daar ook een nooduitgang.

Juwelier Bruggeman
In het lagere pand rechts van de bioscoop aan de Grotestraat 23, op de hoek van de Hagengracht zit jarenlang juwelier Bruggeman. Later zou hier juwelier Berendsen in komen.
Periode:1/1/1971-1/1/1975
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Grotestraat 23
Almelo, Grotestraat 25
Almelo, Grotestraat 29
Almelo, Grotestraat 31
Almelo, Grotestraat 33
Almelo, Grotestraat 35
Almelo, Grotestraat 37
Almelo, Hagengracht
Almelo, Het Baken
Almelo, Kerkplein 2
Almelo, Kerkplein 15
Almelo, Schalderoi
Almelo, Stadhuisplein 1
Identifier:NL-AmlHA_950_02_074
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.