image/svg+xml

Koningin Wilhelminaschool

Koningin Wilhelminaschool

Omschrijving:Schalderoi. Panorama. Prachtige overzichtsfoto vanaf het gebouw van H.W. ten Hove aan de Bakenstraat van het begin van het Schalderoi, dat verderop in een bocht naar rechts naar de Grotestraat loopt, ter hoogte van de Doelenstraat. Direct achter én onder ons loopt de Bakenstraat vanaf de Brugstraat, die in een bocht naar het Marktplein loopt. In die bocht is tevens de afslag naar het Schalderoi, waar we op uitkijken én de Hagenstraat naar de Hagengracht, een soort driesprong.

School voor christelijk lager onderwijs (1867)
Schalderoi. Geheel rechts op de voorgrond op de hoek van de Hagenstraat, met het grijze puntdak, is de voormalige, inmiddels verlaten school voor christelijk lager onderwijs (1867).

Gymnastieklokaal Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Het andere puntdak daar nog boven is het naastgelegen gymnastieklokaal van de Wilhelminaschool aan de Hagengracht, dat aan deze kant grenst aan het Schalderoi.

Koningin Wilhelminaschool
Hagengracht. Het pand met het rode dak is de Koningin Wilhelminaschool aan de Hagengracht zelf, op de hoek van de Westerkerkengang, met aan de achterzijde het schoolplein en een achteruitgang naar het Schalderoi. De Westerkerkengang kwam achter de school rechts uit in de Hagengracht.

Dependence Erasmus Lyceum (Het Erasmus)
Hagengracht. De Wilhelminaschool heeft in het leerjaar 1965-1966 nog dienst gedaan als uitwijklocatie voor het Erasmus Lyceum, dat links aan de horizon aan de Sluiskade Noordzijde nog in beeld is en toen een capaciteitsprobleem had.

F. Drenth expeditie
Schalderoi. Het iets uitstekende pand net voorbij de Wilhelminaschool is F. Drenth expeditie op de hoek van de Westerkerkengang, een kort straatje dat zoals voornoemd ook naar de Hagengracht liep.

Synagoge
Gasthuissteeg. In het verlengde van de Westerkerkengang naar links begint de Gasthuissteeg, die richting de Bakenstraat liep, met de Synagoge (1846) op de hoek, t.w. het pand links, ter hoogte van F. Drenth expeditie, met de zwarte pannen op het dak. De synagoge grensde aan de achterzijde aan het Schalderoi en had daar tevens een zij-ingang.

Joodse school
Gasthuissteeg. Het pand ervoor, met het platte dak en de twee schoorstenen, is De Joodse school, met vergaderlokaal en badhuis aan het Schalderoi 33.

Café de Klomp
Schalderoi. Het dak geheel links op de voorgrond is van café de Klomp (Centrum Bar Rudie) aan het Schalderoi, op de hoek van de Bakenstraat. De uitbater was R.E.J. Rudie Quentemeijer, een voormalig bokser.
Fysieke bijzonderheid: Kleur
Auteur:Maar v.d. Fotograaf
Aantal: 1
Locaties:Almelo, Bakenstraat
Almelo, Gasthuissteeg
Almelo, Hagengracht
Almelo, Hagenstraat
Almelo, Schalderoi 33
Almelo, Westerkerkengang
Identifier:NL-AmlHA_700_22_017
Collectie:Beeldbank Gemeentearchief Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.